Groentesoep met verse kruiden

Recept: Chris Horridge, Foto: Nick Smith

Benodigdheden

  • 45 gram sjalot of ui
  • 45 gram wortel
  • 45 gram venkel
  • 45 gram prei
  • 45 gram courgette
  • 45 gram broccoli
  • 20 gram bleekselderij
  • 10 gram lente-ui
  • 50 gram kerstomaten
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 500 ml water
  • 45 gram verse of diepvries doperwten
  • 45 gram sla in reepjes gesneden
  • 1 eetlepel geknipte bieslook
  • 1 eetlepel gehakte kervel
  • 2 eetlepels gehakte peterselie
  • 1 theelepel gehakte dragon
  • 20 gram crème fraîche, light (optioneel)
  • venkelgroen, Oost-Indische kersbloemen of tuinkers ter decoratie (optioneel)

Bereidingswijze

  1. Snijd alle groente in blokjes van 1 cm zodat alles gelijktijdig gaar is. Houd alle groentesoorten apart.
  2. Fruit de ui in de olie, maar laat het niet bruin worden.
  3. Voeg na 5 minuten de wortel, venkel en bleekselderij toe en laat gedurende 5 minuten pruttelen op laag vuur.
  4. Voeg het water toe, breng aan de kook, zet het vuur laag en laat 8-12 sudderen totdat de groente beetgaar is.
  5. Voeg de courgette, prei en broccoli toe en laat 5 minuten zachtjes koken, voeg dan de rest van de ingrediënten toe, behalve de crème fraîche en het decoratiegroen.
  6. Schenk de soep in een kom en bestrooi met groen naar wens. Om het af te maken, kunt u een eetlepel crème fraîche in het midden lepelen.

Tip van de kok

Als u dit recept voor 4 x tegelijkertijd maakt, kunt u hele groenten gebruiken in plaats van een paar eetlepels van elke groente. Na het maken kunt u de soep laten afkoelen en in porties invriezen.