Aspergesoep met bosuitjes

Na een lange vermoeiende dag is deze makkelijke maaltijdsoep een goede keuze. Asperges bevatten foliumzuur en de prei voorziet in de antioxidant allyl sulfide.

Benodigdheden

  • 70 gram geschaafde amandelen (voor garnering)
  • 15 ml olijfolie
  • 6 bosuitjes in ringetjes gesneden
  • 2 smalle preitjes, het witte gedeelte in dunne ringen
  • 200 ml vetvrije, natriumarme kippenbouillon of groentebouillon
  • 1 theelepel gedroogde dragon of tijm 
  • zout en peper naar smaak
  • 675 gram groene asperges, onderste houtige stukje afgesneden, in stukjes
  • 1 middelgrote aardappel, geschild en in blokjes
  • 50 ml gecondenseerde magere melk

Bereidingswijze

  1. Rooster de amandelen in een droge koekenpan op een middelhoog vuur 5-6 minuten, totdat ze goudbruin zijn. 
  2. Schud de pan regelmatig zodat ze niet verbranden. Laat afkoelen op keukenpapier.
  3. Verhit de olijfolie in dezelfde pan op middelhoog vuur. 
  4. Voeg de bosuitjes en prei toe, roer af en toe en bak ze 5-6 minuten. 
  5. Voeg de bouillon, dragon en zout en peper toe. Breng het geheel aan de kook.
  6. Voeg de asperges en de aardappel toe. Zet het vuur laag als de soep kookt, leg het deksel half op de pan en laat 12-15 minuten pruttelen, totdat de groente zacht is.
  7. Laat de soep van het vuur af afkoelen en pureer de soep daarna met een staafmixer of in gedeelten in een keukenmachine. 
  8. Zet terug op middelhoog vuur en voeg de gecondenseerde melk toe,. 
  9. Roer en laat het geheel door en door verwarmen. 
  10. Schep de soep in soepkommen en garneer met de geschaafde amandelen.

Lekker met meergranenbrood en een kleurrijke salade.