Crostata con amaretti e mandorle

Taart met amandelschuim

Deze taart maakte mijn oma altijd bij speciale gelegenheden. Het is de ‘luxe’ versie van de gewone crostata met jam.

Benodigdheden

Pasta Frolla

  • 400 gram bloem + extra om te bestuiven
  • 2 tl bakpoeder
  • 200 gram koude boter, in blokjes gesneden + extra om in te vetten
  • 160 gram kristalsuiker
  • geraspte schil van 1 onbespoten citroen
  • 4 eidooiers

Vulling

  • 350 gram pruimenjam

  • 250 gram amaretti
  • 4 eiwitten

  • 250 gram kristalsuiker

  • 250 gram blanke amandelen
  • poedersuiker, om te bestrooien

Ronde springvorm van 26 cm doorsnede , keukenmachine

Bereidingswijze

  1. Meng de bloem met het bakpoeder en bereid de pasta frolla verder volgens de aanwijzingen op blz. 15. Verwarm de oven voor op 180 °C. Vet de bakvorm in en bestuif hem met bloem.
  2. Haal het deeg uit de koelkast, rol het op een met bloem bestoven werkblad uit tot een cirkel van ca. 8 mm dikte en bekleed de springvorm hiermee, tot boven aan de rand. Snijd het deeg langs de randen af. Roer de jam los en verdeel hem over de deegbodem. Leg hierop een laag amaretti.
  3. Maal de amandelen fijn in de keukenmachine. Doe de eiwitten in een brand- schone kom en klop ze op met de mixer. Voeg, zodra ze wit beginnen te worden, de suiker toe en klop tot glanzende, stijve pieken. Spatel de fijngemalen amandelen door het eiwitschuim. Verdeel het amandelschuim over de taart.
  4. Bak de taart 50-60 minuten onder het midden van de voorverwarmde oven tot de bovenkant lichtbruin begint te kleuren. Haal de taart uit de oven en laat hem op een rooster helemaal afkoelen voordat je hem uit de vorm haalt. Bestuif hem eventueel voor het opdienen met poedersuiker.