25-jarig jubileum

Al 25 jaar jouw betrouwbare bron van informatie over voeding, leefstijl en kanker.

Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds bestaat 25 jaar. Al die jaren hebben we met de trouwe steun van duizenden mensen hard kunnen werken aan onderzoek en voorlichting. Daar zijn wij trots op!

Hartelijk dank
Sinds de start in 1994 hebben wij veel kunnen bereiken, met de hulp van vele onderzoekers, zorgprofessionals, publieksvoorlichters, collega’s en natuurlijk onze donateurs. Want zonder jouw steun zou ons werk niet mogelijk zijn. Hartelijk dank aan iedereen.

Wat maakt het Wereld Kanker Onderzoek Fonds uniek? 
Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds is het enige kankerfonds in Nederland dat kennis uit onderzoek vertaalt naar richtlijnen, en praktisch en motiverend advies, voor gezonde voeding en leefstijl om de kans op kanker te verkleinen. Onze specialisatie is uniek. Wij richten ons op voeding, lichaamsbeweging en lichaamsgewicht in relatie tot kanker. 

Een blik terug in de tijd 
Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds werd op 10 mei 1994 opgericht. In die tijd was een verband tussen voeding en de kans op kanker een nieuw idee. Wetenschappelijk onderzoek op dat gebied stond nog in de kinderschoenen. Dankzij het overweldigende wetenschappelijk bewijs uit ons onderzoek, is het vandaag de dag duidelijker dan ooit dat voeding en leefstijl een belangrijke rol spelen bij kanker. 

Download de tijdslijn door op de afbeelding te klikken.

Het grootste onderzoek ooit
In 2018 publiceerden wij na 10 jaar onderzoek ons derde expert rapport met als titel Diet, Nutrition, Physical Activity and Cancer: a Global Perspective. Het rapport is gebaseerd op het grootste onderzoek ooit naar voeding, leefstijl en kanker. Het is de langverwachte opvolger van onze eerdere rapporten over kankerpreventie uit 1997 en 2007. 

Het rapport is het resultaat van onderzoek naar 17 van de meest voorkomende kankersoorten en 51 miljoen mensen. Het volledige rapport telt 12.000 pagina’s. Nog nooit was het wetenschappelijk bewijs zo overweldigend! 

Het belang van betrouwbare voorlichting 
Wetenschappelijk onderzoek is belangrijk. Door middel van onderzoek ontdekken we steeds meer over kanker. Dit levert waardevolle kennis op voor de preventie en overleving van deze ziekte. Maar kennis is pas nuttig als het wordt toegepast. 

Goede voorlichting is van groot belang om mensen bewust te maken van wat ze zelf kunnen doen om de kans op kanker te verkleinen. Sinds onze start in 1994 hebben wij het grote publiek voorzien van praktische en inspirerende gezondheidsvoorlichting. Een voorbeeld daarvan is ons magazine Samen, hiermee informeren wij mensen vier keer per jaar over voeding, leefstijl en kanker.

Daarnaast hebben wij door de jaren heen een groot aantal voorlichtingsmaterialen, zoals brochures, posters en kookboekjes ontwikkeld en verspreid. Alles op basis van de nieuwste bevindingen uit onderzoek. 

Uitdagingen vandaag de dag 
Hoewel er inmiddels veel kennis uit onderzoek beschikbaar is over de relatie tussen voeding, beweging, lichaamsgewicht en kanker, bestaan er nog steeds uitdagingen in het werkveld van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds. Wij weten dat voeding en leefstijl belangrijk zijn voor het verkleinen van de kans op kanker, maar hoe kunnen we ervoor zorgen dat het publiek onze aanbevelingen voor kankerpreventie ook daadwerkelijk opvolgt? Hoe krijgen we mensen vandaag de dag in beweging om hun leefstijl blijvend gezonder te maken? 

Het veranderen van gedrag en leefstijl is niet makkelijk. Gewoontes ontstaan niet van de ene op de andere dag. Daar gaan maanden of zelfs jaren overheen. Daarnaast zijn er veel factoren die van invloed zijn op de keuzes die we maken in onze voeding en leefstijl. Denk bijvoorbeeld aan de invloed van marketing en reclame, betaalbaarheid, beschikbaarheid en gemak. 

Een blik op de toekomst: er is nog zoveel te bereiken 
Na de diagnose kanker leven mensen vaak in grote onzekerheid over wat te doen om weer grip te krijgen op hun gezondheid. Ook hebben zij behoefte aan informatie om te voorkomen dat zij opnieuw kanker krijgen. Daarom hebben we het voorlichtingsprogramma Over leven met kanker ontwikkeld, waar de website Voedingenkankerinfo.nl een onderdeel van is. Wij zijn er voor al jouw vragen over voeding en leefstijl tijdens en na kanker. 

Zo blijven we werken aan onze missie: minder kanker, meer overleving en een betere kwaliteit van leven tijdens en na kanker door gezonde keuzes in voeding en leefstijl. Samen is er nog zoveel te bereiken. 

Wil je meer lezen over al onze activiteiten? 
Download ons jaarverslag.