Vergeten groenten, onvergetelijke smaken - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Vergeten groenten, onvergetelijke smaken

Bundeltje schorseneren

Pastinaak, schorseneren, rammenas… Tegenwoordig zijn deze namen voor veel mensen totaal onbekend. Het zijn enkele van de tientallen soorten vergeten groenten die in het verleden dagelijks werden gegeten.

Groenten die we in Nederland vergeten zijn, worden in andere landen soms nog volop gegeten. Dat die heerlijke groenten hier vergeten zijn is zonde, want variëren met groenten zorgt ervoor dat je veel vezels en verschillende vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Heel gezond dus!

Pastinaak

  • Beste maanden: oktober t/m maart
  • Waar verkrijgbaar: grotere supermarktketens, biologische supermarkten en groenteboeren of tuinders

Pastinaak is een wortelachtige groentesoort, vaak zo’n 20 tot 30 centimeter lang en met een crème-achtige kleur. Voordat de aardappel eeuwen geleden vanuit Zuid-Amerika in Nederland zijn intrede deed, was de pastinaak een belangrijk onderdeel van de dagelijkse kost.

Deze wortel rekenen we vaak tot de vergeten groenten, al is dat de laatste jaren niet langer terecht. Sterrenkoks maken er graag diverse gerechten mee waarin de zoete, anijsachtige smaak tot zijn recht komt. Pastinaak is zeer veelzijdig te bereiden. Geschikt om te bakken, koken, stoven, soep van te maken maar ook om rauw te eten.

Schorseneren

  • Beste maanden: december t/m maart
  • Waar verkrijgbaar: biologische supermarkten en groenteboeren of tuinders

Schorseneren zien er misschien niet heel aantrekkelijk uit als ze nog in hun schil zitten. Met de donkerbruine of zwarte, schorsachtige schil lijken het wel takken van een boom.

Schorseneren hebben ook de reputatie een zeer bewerkelijke groente te zijn. De schil is niet eetbaar en het kost wat moeite om deze te verwijderen. Bovendien komt er meestal een kleverig melksap vrij, dat lastig van je handen of keukengerei te verwijderen is. Schorseneren heten daarom ook wel ‘keukenmeidenverdriet’.

Gelukkig valt het verdriet erg mee. Er zijn twee manieren om schorseneren schoon te maken. Je kunt ervoor kiezen de schorseneren eerst te schillen en daarna te koken. Voor het schillen kun je een dunschiller gebruiken, waarna je de schorseneren in een kom met water en citroensap legt om verkleuren tegen te gaan. Als alles geschild is, kun je ze afspoelen en daarna koken.

Een andere manier is om de schorseneren eerst te koken en daarna te schillen. Hierbij schrob je de schorseneren eerst goed schoon, waarna je ze 8 tot 10 minuten kookt. Wanneer je ziet dat de schil een beetje los komt, haal je de schorseneren van het vuur en spoel je ze af onder koud water. Vervolgens kun je ze pellen of een dunschiller gebruiken om de schil te verwijderen.

Deze groente heeft een zachte, romige en nootachtige smaak die vergelijkbaar is met die van witte asperge.

Rammenas

  • Beste maanden: september t/m maart
  • Waar verkrijgbaar: biologische supermarkten en groenteboeren of tuinders

Rammenas wordt ook wel gespeld als ramenas. Het is een eetbare knol, die nauw verwant is aan radijs en rettich. Hoewel de rammenas in Nederland tot de vergeten groenten behoort, is deze groente in Duitsland nog heel populair.

De meeste soorten hebben net als de radijs een ronde knol. Ze zijn gemakkelijk te onderscheiden door de kleur van de schil. Radijs heeft een opvallend rode kleur, terwijl veel soorten rammenas een donkere, zwartkleurige schil hebben. Van binnen zijn alle soorten overigens helder wit.

Qua smaak is rammenas goed vergelijkbaar met radijs. Hoewel ze wat milder van smaak zijn, is het meest opvallende van deze groente toch wel de lichte, iets bittere pittige smaak. Die smaak wordt veroorzaakt door een stofje dat mosterdolie heet. De concentratie is het hoogst net onder de schil. Voor een nog mildere smaak kun je de rammenas eerst schillen voordat je het opeet.

Net als radijs heeft de rammenas een aangename, frisse en knapperige textuur. Probeer het eens uit op een boterham!