100 jaar levenservaring

Onlangs is mevrouw Hosang-van Riemsdijk 100 (!) jaar geworden. Mevrouw is al jaren donateur van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds en heeft voor haar 100ste verjaardag een mooie donatie aan onze organisatie gedaan.

We zijn met haar in gesprek gegaan om haar levensverhaal te horen en om te vragen wat haar geheim is om 100 jaar te worden.

Mevrouw Hosang-van Riemsdijk neemt plaats in haar favoriete rode stoel en begint vol enthousiasme haar levens- verhaal te vertellen. “Ik ben in Bussum geboren en daar ben ikfijn opgegroeid. Mijn schooltijd was een hoogtepunt uit mijn leven. Eerst heb ik de 5-jarige HBS afgerond en daarna ben ik naar Schroevers gegaan voor een cursus ‘secretaresse’, toen heb ik even gewerkt en daarna was ik al gauw getrouwd.”

Mevrouw Hosang-van Riemsdijk krijgt een glimlach op haar gezicht “Ja, mijn huwelijk met mijn eerste man is het mooiste moment uit mijn leven. Vroeger was mijn man ingenieur. Helaas stierf hij op 67-jarige leeftijd. Daarna heb ik nog een tweede man gehad. We waren niet getrouwd maar we woonden wel samen, jammer genoeg overleed hij toen hij 84 jaar was.”

“Goed, terug naar mijn schooltijd”, zegt mevrouw Hosang-van Riemsijk. “Toen ik 50 jaar was, onze twee dochters waren toen de deur uit, zag ik een advertentie voor een pedicure opleiding. Deze opleiding heb ik met succes afgerond. Uiteindelijk ben ik nog verder gaan studeren en ben ik schoonheidsspecialiste geworden. Ook heb ik verschillende cursussen voor lichaams- massages gevolgd. Alle soorten diploma’s die er op dat gebied waren, heb ik behaald.”

Tot maar liefst haar 80ste heeft mevrouw Hosang-van Riemsdijk gewerkt. “Toen ik jonger was zei ik al: ik ga werken tot ik 80 ben, want anders ben ik straks 100 en dan werk ik nog. Niet wetende dat ik dat zou worden haha.”

Afgelopen zomer is mevrouw Hosang-van Riemsdijk 100 jaar geworden. Vol trots vertelt ze hoe ze deze leeftijd heeft bereikt: “Gezond leven en sportief zijn is heel belangrijk. Ik heb heel mijn leven gesport. Vroeger heb ik veel gezwommen en vanaf mijn 8ste ben ik gaan tennissen. Ik heb tot mijn 84stegetennist. Destijds konden de anderen niet meer lopen en toen was het niet meer leuk. En golfen dat doe ik al een jaar of 35, momenteel doe ik dat nog 1 tot 2 keer per week.”

“Verder eet ik heel gezond: ik eet niet te veel. Het is van belang om niet te dik te worden. De meeste mensen, die er überhaupt nog zijn, zijn te dik. En dan word je stijf. Verder kook ik alles
nog zelf. Ik eet graag vis, veel groenten en weinig koolhydraten. Ik ben gek op toetjes, maar ja dat is niet zo gezond. Verder eet ik geen rood vlees.”

Mevrouw Hosang-van Riemsdijk heeft een collecte gehouden ter viering van haar 100ste verjaardag en hiermee een mooie donatie gedaan. Daar zijn wij haar heel dankbaar voor! “Iedereen vroeg: wat wil je hebben voor je verjaardag? Toen had ik uitvoerig gezegd: ik wil een donatie geven aan het Wereld Kanker Onderzoek Fonds. Ik vind het namelijk belangrijk om geld te doneren zodat onderzoek uitgevoerd kan worden. Eigenlijk vind ik dat veel meer mensen geld moeten doneren.

Er is al een hele boel bereikt op het gebied van kanker, en iedere keer weer meer, maar er is nog veel te behalen. Zelf heb ik vroeger blaaskanker gehad en ook veel mensen in mijn omgeving hebben te maken met kanker. Het is een pestziekte.”

“Momenteel vind ik het nog heel leuk om te bridgen en golfen. En lezen doe ik ook graag. Met mijn kinderen uitgaan vind ik ook heel leuk. Binnenkort gaan we een weekje naar Spanje. Ik verveel me niet.”

Na 100 jaar heeft mevrouw Hosang- van Riemsdijk natuurlijk heel veel levenservaring. Wij zijn benieuwd wat ze onze lezers kan meegeven.“Bezig blijven, vrienden houden (heel belangrijk hoor), gezond eten en bewegen. En daarnaast altijd je hersens blijven gebruiken!”