De voordelen van de mediterrane keuken - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

De voordelen van de mediterrane keuken

Tafel met pasta, tomaten en verse kruiden

Het traditionele mediterrane voedingspatroon is gezond. Zo verkleint het onder andere de kans op overgewicht. Wil je weten hoe dit zit en wat dit voedingspatroon precies inhoudt? Lees dan snel verder!

Mediterraan eten

In landen rondom de Middellandse zee zoals Italië, Griekenland, Spanje en Frankrijk eten ze mediterraan. Het zijn vaak eenvoudige gerechten met pure smaken en verse ingrediënten.

De voordelen van de mediterrane keuken

  • De mediterrane keuken bevat veel volkorenproducten en peulvruchten, zoals volkorenpasta en linzen. Deze producten bevatten veel vezels, waardoor je langdurig een verzadigd gevoel hebt. Hierdoor is de kans kleiner dat je (ongezonde) tussendoortjes eet. Bovendien verkleinen vezels de kans op darmkanker. Daarnaast zitten volkorenproducten en peulvruchten vol met goede voedingstoffen zoals vitamines en mineralen.
  • De mediterrane keuken is rijk aan (gezonde) onverzadigde vetzuren. Onverzadigd vet verlaagt het slechte LDL-cholesterol en past mede daardoor in een gezond voedingspatroon. Een te hoog gehalte aan LDL-cholesterol is niet goed voor onze bloedvaten en kan de kans op hart- en vaatziekten vergroten. Onverzadigd vet zit onder andere in (vette) vis, noten, olijfolie en vloeibare bak- en braadproducten.
  • De gerechten uit de mediterrane keuken bevatten een ruime hoeveelheid groenten, fruit, zaden en noten. Deze ingrediënten bevatten belangrijke vitamines en mineralen. Let wel op: noten bevatten veel onverzadigde vetten en zijn daardoor rijk aan calorieën. Het advies is daarom om dagelijks niet meer dan 1 handje ongezouten noten te eten. Benieuwd of walnoten gezonder zijn dan andere noten? Lees hier het antwoord in onze feit/fabel rubriek.
  • De gerechten uit de mediterrane keuken worden zo min mogelijk op smaak gebracht met zout. In plaats daarvan worden veel verse kruiden gebruikt zoals rozemarijn, oregano, basilicum en tijm. Wist je dat teveel zout de kans op maagkanker kan vergroten? Per dag mogen we maximaal 6 gram zout binnenkrijgen.
  • Het traditionele mediterrane voedingspatroon bevat weinig zoetwaren, waardoor je minder toegevoegde suikers en/of geraffineerde suikers binnenkrijgt. Fruit is voornamelijk de zoete traktatie in landen rondom de Middellandse zee.

Door gezond te eten verklein je de kans op kanker. Lees meer over onze aanbeveling Eet gezond.

Inspiratie nodig in de keuken? Bekijk al onze recepten hier.


Bron:

World Cancer Research Fund International/American Institute for Cancer Research. Diet, Nutrition, Physical Activity and Cancer: a Global Perspective, Continuous Update Project Expert Report 2018