“Ik ken de richtlijnen van het WKOF uit mijn hoofd”

Nadat in 2016 prostaatkanker werd geconstateerd bij Berrie, veranderde zijn leven behoorlijk. Na chemokuren en een operatie was er weinig over van de energieke man die hij was.

Berrie was werkzaam als makelaar in de assurantiën, en nam afscheid van al zijn opdrachtgevers. "Al je energie is gewoon weg. Ik was gesloopt”.

Hij vertelt over de tijd na de chemokuren. Hij was toen een jaar medicijnvrij, tot de PSA (prostaatkanker marker) weer begon op te lopen. “Ik moest toen starten met een antihormoonbehandeling en Prednison. Daar groei je van, dus ik was al snel 105 kg. 

Ik had toevallig in 2016 voor ik constateerde dat het helemaal foute boel was een abonnement genomen op de sportschool. Ik ging al heel veel tuinieren, en ik golfde, maar toch was mijn conditie teruggelopen merk ik nu achteraf. 

In de documentatie van het ziekenhuis staat ook dat je je moet gedragen als een zeer actieve sporter om de gevolgen van de behandelingen op te vangen. Zeer actief is volgens hen minimaal een half uur per dag krachttraining, of hardlopen of wandelen op snelheid. Zeven dagen in de week. Mijn omgeving zei: zeven dagen in de week, kan dat wel goed zijn? Maar ik ben het gaan doen. En daar voel ik me ook heel goed bij.”

Voedingsinformatie online?

Berrie is niet alleen meer gaan bewegen. Ook zijn voeding is veranderd na de diagnose: “Ja, maar voeding, daar hielden ze zich in het ziekenhuis eigenlijk niet zo mee bezig. Maar toen ben ik zelf verder gegaan. Ik heb gezocht naar ‘eten na kanker’ of dat soort dingen. Alleen je weet vaak niet of het betrouwbaar is. En toen stuitte ik op het Wereld Kanker Onderzoek Fonds.

Bij het Wereld Kanker Onderzoek Fonds kwam ik erachter: hey, alle informatie is gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. En de richtlijnen ben ik dan ook gaan volgen. Daarnaast ben ik samen met mijn vrouw, die diabetes heeft, een koolhydraatarm dieet gaan volgen. Nu ben ik ineens gewicht kwijt. Ik val heel constant vanaf april af, elke twee weken gaat er circa een kilo af. Dus dat is super.”

Elke dag bewegen

Zijn leven ziet er nu heel anders uit: “Ik start de dag met een half uur zwemmen, of een stevige wandeling. Laat de dag dan maar komen. Ik ga wel altijd vroeg naar bed, zo om half elf is mijn energie wel op, en ondertussen werk ik alleen nog als ik het leuk vind. Ik heb een paar projecten waarbij ik betrokken ben. En verder concentreer ik me op bewegen, gezond eten en genieten van wat het leven te bieden heeft.” 

Ik heb geen druppel meer gedronken

In de loop van de behandelingen kreeg Berrie te horen dat de medicatie zijn leverwaarden lieten verslechteren. “Je hebt maar één lever, dus de dag dat ik die uitslag hoorde ben ik naar huis gegaan en heb ik tegen mijn vrouw gezegd: gisteren heb ik mijn laatste glas wijn gedronken. Ik ben er die dag gewoon mee gestopt.

Binnen een maand waren mijn leverwaarden weer goed. En ik was geen zware drinker, ik dronk maar twee glazen per dag, van woensdag tot en met zondag, en je ziet wat dat met je lichaam doet. En sindsdien heb ik geen druppel meer gedronken. Met een alcoholvrij biertje kun je toch gewoon meedoen. En dat is denk ik het belangrijkste. Ik voel me er gewoon super bij.”   

Leefstijladviezen zijn zo belangrijk

Berrie is blij met de richtlijnen van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds: “Het is mij ook wel duidelijk, zonder die medicijnen kom ik er sowieso niet. Maar als je dat combineert met geen alcohol, goed eten en heel veel bewegen krijg je wel resultaat. 

Je merkt dat de leefstijladviezen die er zijn om te voorkomen dat je kanker krijgt, ook nuttig zijn als je al kanker hebt. Ik ken ze inmiddels uit mijn hoofd, ik vind ze hartstikke duidelijk. En als ik een recept kies, leg ik dat naast de richtlijnen van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds om te kijken of het geschikt is.”


Dit is een persoonlijk verhaal dat gaat over de eigen ervaringen en visie van de persoon die het verhaal deelt. Het verhaal kan daardoor informatie bevatten die kan afwijken van de standpunten, voorlichting en adviezen van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds.