In gesprek met Wim

Wim (82) kent veel mensen in zijn omgeving die getroffen zijn door kanker. Nu hij zelf nog vitaal is, vindt hij het belangrijk om na te denken over zijn testament. Hij wil aan het WKOF een deel van zijn vermogen nalaten.

Wim heeft belangrijke personen verloren aan de ziekte kanker. Zijn moeder overleed op jonge leeftijd aan lymfeklierkanker en ook zijn vrouw werd op 60-jarige leeftijd getroffen door de vreselijke ziekte.

“Mijn vrouw Nel was altijd in goede gezondheid”, vertelt Wim. “Toen kreeg ze pijn in haar buik. Het bleek een gezwel te zijn in de baarmoederhals. Ze werd geopereerd, helaas mocht dat niet baten. De kanker had zich al uitgezaaid. Op het einde was ze net een hoopje mos, zo vermagerd. Zo verschrikkelijk. Het heeft een grote indruk op mij gemaakt.”

Wim vertelt dat hij regelmatig naar de begraafplaats van zijn vrouw gaat: “Ik ga vaak het graf van mijn vrouw bezoeken. Het graf is hier heel vlakbij. Ik mis haar enorm. Toen ontmoette ik Jo. Zij heeft haar man ook verloren aan kanker en zijn rustplaats is op dezelfde begraafplaats als die van mijn vrouw. Op een dag raakten we op de begraafplaats aan de praat. Wij zijn een bakje koffie gaan drinken. Het klikte erg goed. Ze is nu mijn vriendin.”

Genieten en gezond zijn vindt Wim heel belangrijk in het leven: “Ik weet dat ik wat overgewicht heb”, zo vertelt hij met een hand op zijn buik. “Daarom wandel ik veel, vooral over de boulevard van Scheveningen. Wandelen gaat nog erg goed. Ook eet ik elke week zeker wel twee keer vis.”

Nu Wim nog fit is, wil hij zorgen dat zijn nalatenschap goed geregeld is. Hij gaat daarom een testament opstellen. Alle bezittingen en wensen heeft Wim in kaart gebracht. Dat is een goede eerste stap. “Ook heb ik nagedacht over mijn crematie. Het is mijn wens dat mijn as wordt uitgestrooid over zee.”

Vroeger heeft Wim voor zijn werk veel gevaren op de zee. Soms was hij een jaar lang weg. “Rond 14-jarige leeftijd ben ik gaan varen en dat heb ik bijna 25 jaar gedaan. Toen ik stopte was dat echt even wennen. Op de zee was mijn leven.” Wim is de zee niet vergeten. Hij maakt miniatuurbootjes en hij schildert, vaak iets met de zee. “De zee die spreekt gewoon”, vertelt Wim terwijl hij naar een schilderij van de Noordzee kijkt.

Wim vindt het belangrijk om na zijn overlijden een goed doel te kunnen steunen: “Ik wil dat mijn nalatenschap in goede handen komt. Ik weet ook al aan wie ik wil nalaten en het Wereld Kanker Onderzoek Fonds krijgt ook een deel. Het is fantastisch werk wat het Wereld Kanker Onderzoek Fonds doet. Dat wil ik graag steunen. Ik schenk hiermee voor een gezondere toekomst.

Mijn huidige vriendin heeft een borst moeten amputeren en een paar jaar geleden heeft ze in de andere borst een kleine tumor weg moeten halen. De ziekte blijft mensen treffen. Daarom ga ik morgen contact opnemen met de notaris om een afspraak te maken voor het opstellen van een testament.”


Wil jij (of ken jij iemand uit jouw omgeving die) ook een wereld zonder kanker steunen met een gift uit een nalatenschap? Wat een bijzondere manier van steunen. Hartelijk dank!

Bestel gratis onze Gids over nalaten.