Heilige boontjes: 6 voordelen van peulvruchten

Peulvruchten zijn in alle soorten gerechten te gebruiken. Maar wist je ook dat ze erg gezond zijn? Lees hier de 6 voordelen van peulvruchten.

Wat zijn peulvruchten?
Peulvruchten zijn zaden of zaden met hun omhulsel. Voorbeelden van peulvruchten zijn: sojabonen, bruine/witte/zwarte bonen, kidneybonen, kapucijners, linzen en kikkererwten. En dat zijn ze nog niet allemaal, kortom er is keuze genoeg!

Pinda's en 'groene peulvruchten', zoals sperziebonen, doperwten en peultjes behoren officieel ook tot de peulvruchten. Ze worden (ook) tot noten (pinda's) en groenten gerekend omdat ze qua gezondheidsvoordelen hierop het meeste lijken. Ook bestaan er bewerkte peulvruchten, denk hierbij aan tofu en hummus. 

6 voordelen van peulvruchten

  • Ze tellen mee voor je dagelijkse portie groente en fruit:

Peulvruchten zitten boordevol vezels, vitaminen en mineralen. Daarom tellen ze mee voor je dagelijkse portie groente en fruit.

  • Goede vleesvervanger:

Peulvruchten bevatten meer eiwitten dan andere plantaardige producten. Hierdoor kun je ze ook goed gebruiken als vleesvervanger.

  • Ze dragen bij aan een gezond gewicht:

Door de vezels en eiwitten zorgen peulvruchten lang voor een verzadigd gevoel. Zo helpen ze je om op gewicht te blijven.

  • Makkelijk en goedkoop:

Verse peulvruchten hoef je maar heel kort te koken of te roerbakken, waardoor vitamines en mineralen beter worden behouden. Peulvruchten uit blik zijn lang houdbaar en hoef je alleen even op te warmen. Daarnaast zijn deze ook nog eens relatief goedkoop. Met peulvruchten kun je dus elke dag gezond eten, bespaar je kosten en hoef je niet lang in de keuken te staan.

  • Diverse soorten:

Peulvruchten zijn er in veel soorten, waardoor er voor elke gelegenheid wel een geschikte peulvrucht te vinden is. 

  • Goed voor het mileu:

Het produceren en de teelt van peulvruchten hebben een lage belasting op het klimaat. Daarnaast is de consumptie van peulvruchten, ten op zichte van vlees, minder mileubelastend.

Lees meer over gezond eten en hoe je de kans op overgewicht verkleint