De groente- en fruitwijzer

Groente en fruit geven maaltijden kleur! Naast het opvrolijken van een maaltijd wordt jouw lichaam hier ook gelukkig van. Ze zitten namelijk bomvol met goede voedingsstoffen. Lees verder en wordt een stukje wijzer over groente en fruit.

In Nederland eten we gemiddeld 131 gram groente en 113 gram fruit per dag. Dit is te weinig! De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) is voor groente namelijk 250 gram en voor fruit 2 stuks per dag. Een portie fruit staat ongeveer gelijk aan 80 gram. Meer groente en fruit eten dan is aanbevolen is natuurlijk altijd beter!

Waarom moeten we groente en fruit eten?

  • Groente en fruit zitten bomvol voedingsstoffen, deze zijn onmisbaar voor een goede gezondheid.
  • Ze zijn van nature lekker en enorm veelzijdig.
  • Reken maar op weinig vet en kilocalorieën, dit helpt je om op een gezond gewicht te blijven.
  • Groente en fruit zitten boordevol voedingsvezels. Deze vezels zijn goed voor je! Ze verkleinen de kans op darmkanker. 

Enkele fruitsoorten in de spotlight
Aardbeien bevatten veel vitamine C. Vitamine C beschermt onze lichaamscellen. Daarnaast helpt deze vitamine bij de opname van ijzer in het lichaam en houdt het onze weerstand in stand. Aardbeien kunnen zowel rauw als bereid worden gegeten. Probeer aardbeien eens licht te stoven of koken. Heerlijk door een dessert, als compote/puree of door de yoghurt. 

Bananen bevatten vitamine B6. Vitamine B6 is nodig voor een goede werking van het zenuwstelstel en immuunsysteem. Ook is het nodig voor de stofwisseling. Bovendien reguleert het de werking van bepaalde hormonen en is het nodig voor de bloedaanmaak. Bananen kunnen zowel rauw als bereid worden gegeten. Lekker is het om bananen licht te bakken! Ideaal als tussendoortje, dessert of met yoghurt. 

Grapefruit bevat foliumzuur (ook wel vitamine B11 genaamd). Het is nodig voor de aanmaak van rode en witte bloedcellen. Bovendien is het betrokken bij de groei en een goede werking van het lichaam. Grapefruit is zowel rauw als in een sapje verwerkt erg lekker. Ook heerlijk in een voorgerecht of als tussendoortje.

Enkele groentesoorten in de spotlight
Boerenkool bevat veel vitamine A. Vitamine A is noodzakelijk voor een goede groei en voor onze weerstand. Daarnaast houdt het onze huid, haar, nagels en ogen gezond. Boerenkool is zowel lekker om te koken als stoven, denk hierbij aan een stamppot of verwerkt in een roerbakgerecht. 

Tuinbonen bevatten veel vitamine B1. Vitamine B1 zorgt ervoor dat energie beschikbaar is voor ons lichaam. Ook is het onmisbaar voor de werking van de spieren en zenuwen. Tuinbonen kun je zowel kort koken als stomen. Lekker door een pastagerecht of verwerkt in een soep.

Broccoli bevat vitamine E. Vitamine E werk als antioxidant en beschermt daarmee ons lichaam. Ook is de vitamine nodig voor de stofwisseling in onze cellen. Broccoli is lekker om kort te koken, stomen en roerbakken. Ideaal om soep van te maken en door een pasta- of roerbakgerecht. 

En vergeet niet

  • Verse, geperste, diepvries en ingeblikte groente en fruit tellen allemaal mee voor de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Aan groente in blik wordt vaak suiker en/of zout toegevoegd. Kies je voor groente uit blik, let er dan op dat je de variant kiest zonder toegevoegd suiker en zout.
  • Eet iedere dag volop groenten en fruit en zorg voor variatie, want elke soort groente of fruit bevat een unieke combinatie van noodzakelijke voedingsstoffen.

Zet dagelijks groente en fruit op jouw menu! Hiermee verklein je de kans op kanker. Lees meer over onze aanbeveling Eet gezond

Bronnen
- Voedselconsuptiepeiling
- Het Voedingscentrum