Coronavirus: zijn er speciale adviezen voor mensen met kanker?

Mensen met kanker hebben rondom de behandeling vaak een verminderde weerstand tegen infecties. Ze hebben daardoor mogelijk een vergrote kans op een ernstiger verloop van de ziekte veroorzaakt door het coronavirus.

Voor mensen met kanker gelden dezelfde adviezen om besmetting te voorkomen als voor mensen zonder kanker. Er zijn wel andere specifieke voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen. We leggen in dit artikel eerst uit wat het coronavirus is en hoe je jezelf ertegen kan beschermen. Daarna gaan we in op specifieke adviezen voor mensen met kanker en beantwoorden we veelgestelde vragen.

Wat is het coronavirus?
Het coronavirus is een nieuw virus dat de ziekte COVID-19 kan veroorzaken. Dit is een ziekte met griepachtige verschijnselen. De meeste patiënten met het coronavirus hebben koorts en luchtwegklachten zoals keelpijn, hoesten en snel buiten adem zijn. Wereldwijd worden er maatregelen genomen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan.

Hoe kan ik mezelf beschermen tegen het coronavirus?
De belangrijkste stappen die je kunt nemen om te voorkomen dat het coronavirus zich verspreidt zijn:

 • Laat je vaccineren
 • Was regelmatig je handen, minimaal 20 seconden met water en zeep
 • Hoest of nies in je elleboog
 • Gebruik papieren zakdoeken
 • Schud geen handen
 • Werk thuis als dat kan
 • Houd 1,5 meter afstand van elkaar

Heb je last van klachten zoals neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts (tot 38 graden Celsius)? Blijf thuis, ziek uit en zorg dat je anderen niet besmet.

Worden je klachten erger? Bel dan altijd eerst met je huisarts om te overleggen en ga niet zomaar langs. Je zou anderen namelijk kunnen besmetten.

Zijn er specifieke adviezen voor mensen met kanker?
Mensen met kanker die nu in behandeling zijn of net zijn geweest, met name in het geval van chemotherapie of immunotherapie, zijn extra kwetsbaar. Zij hebben mogelijk een vergrote kans op een ernstiger verloop van de ziekte veroorzaakt door het coronavirus.

Dit zijn de adviezen:

 • Volg dezelfde algemene regels voor het voorkomen van besmetting met het coronavirus.
 • Beperk het bezoek van familie en vrienden. Mensen met een grotere kans om erg ziek te worden van het coronavirus krijgen het advies om zoveel mogelijk thuis te blijven en om zo min mogelijk contact te hebben met andere mensen. Om verbonden te blijven met je familie en vrienden kun je bellen of gebruik maken van Skype, WhatsApp of FaceTime.
 • Zorg ervoor dat je van de medicatie die je gebruikt genoeg in huis hebt voor een maand. Vraag zo nodig of iemand uit je omgeving de medicatie kan ophalen bij de apotheek.
 • Maak voor noodgevallen een lijst met contactpersonen zoals familie, vrienden en buren die je mogelijk informatie of hulp kunnen bieden als je die nodig hebt.
 • Overleg met je behandelend arts of oncoloog over de risico's van het laten doorgaan of het uitstellen van geplande behandelingen voor kanker (operatie, chemotherapie, radiotherapie) tijdens de coronacrisis. Soms kan ook de behandeling voor kanker zelf maken dat je weerstand slechter wordt, waardoor je meer kans hebt om zieker te worden als je met het coronavirus wordt besmet. Volg de instructies van je behandelcentra strikt op.

Maak jij je zorgen, wil jij je verhaal kwijt of wil je praten met mensen die hetzelfde meemaken? Op kanker.nl kun jij je aanmelden voor de gespreksgroepen over het coronavirus en kanker. Praat en lees gerust mee.

Veelgestelde vragen over voeding, kanker en het coronavirus
Mensen met kanker hebben door de uitbraak van het coronavirus ook veel vragen over wat ze zelf het beste kunnen doen om hun conditie en weerstand te verbeteren.

Lees hier de antwoorden op de meest gestelde vragen over voeding, kanker en het coronavirus:

Moet ik nu wel supplementen slikken om mijn weerstand te verbeteren?
Het is niet nodig om supplementen te slikken. Door gezond en gevarieerd te eten krijg je alle vitaminen en mineralen binnen die je nodig hebt.

Door meer vitaminen of mineralen te slikken krijg je geen hogere weerstand en ben je ook niet beter beschermd tegen ziekmakende bacteriën en virussen. Van sommige vitaminen en mineralen kan een teveel zelfs schadelijk zijn. Alleen als je een tekort hebt aan bepaalde vitaminen of mineralen kan het verstandig zijn om supplementen te slikken. Doe dit dan in overleg met je arts, oncologieverpleegkundige of diëtist. Lees meer over het slikken van supplementen tijdens de behandeling voor kanker. Voor vitamine D gelden aanbevelingen voor de hele bevolking. Lees meer over vitamine D.

Kan ik mijn weerstand verhogen (tijdens chemo)?

Op de website Voedingenkankerinfo.nl vind je een aantal tips voor het verbeteren van je weerstand bij kanker. Zo wordt je weerstand sterker als je voldoende:

 • Eiwitten eet
 • Voldoende drinkt
 • Voedingsvezels binnenkrijgt
 • Ontspant en stress vermindert
 • Beweegt
 • Slaapt

Het aanvullen van je voeding met vitamine- en mineralensupplementen is alleen nodig als je een tekort hebt. Je kunt dit het beste overleggen met je arts, diëtist of verpleegkundige.

Met een goede weerstand is je lichaam beter bestand tegen ziekmakende bacteriën en virussen en word je minder snel ziek. Mocht je toch ziek worden, dan herstel je met een goede weerstand sneller.

Kun je het coronavirus oplopen via je eten?
Het coronavirus verspreidt zich niet via de voeding. Door slechte hygiëne zou voeding wel een bron van overdracht kunnen zijn. Het is daarom belangrijk om hygiënisch met voedsel om te gaan, en de algemene hygiëne-adviezen op te volgen. Zo beperk je de kans dat er toch nog ziekmakende bacteriën en virussen op je eten kunnen komen.

Betrouwbare bronnen over het coronavirus
Het is belangrijk om je informatie uit betrouwbare bronnen te halen. Daarom hebben wij de websites met betrouwbare en actuele informatie voor je op een rij gezet:

 • RIVM: hier vind je algemene informatie over het coronavirus, antwoord op veelgestelde vragen en informatie voor professionals. Ook vind je hier de actuele richtlijnen waar je je aan moet houden.
 • Rijksoverheid: hier kun je terecht voor het laatste nieuws over het coronavirus vanuit de Nederlandse overheid en vind je antwoord op veelgestelde vragen over het virus.
 • Voedingscentrum: hier vind je informatie over het coronavirus en voeding, tips om je weerstand op peil te houden en tips om gezond (en veilig) te blijven eten.

Extra informatie

Bronnen