Veganisten hebben minder kans op prostaatkanker

Een veganistisch voedingspatroon kan mogelijk beschermen tegen prostaatkanker, blijkt uit grootschalig onderzoek. Wetenschappers ontdekten dat de mannen met dit voedingspatroon 35% minder kans hadden op het krijgen van prostaatkanker.

Een voedingspatroon bestaande uit plantaardige voeding, zonder vlees en zuivel, lijkt te beschermen tegen prostaatkanker. Voor andere voedingspatronen vonden de onderzoekers geen verband met het risico op prostaatkanker. Ongeveer 8% van de mannen die deelnamen aan het onderzoek had een veganistisch voedingspatroon (1).

Verklaring voor het verband

De onderzoekers noemen de hoge inname van groente, fruit, noten en peulvruchten bij een veganistisch voedingspatroon als een mogelijke verklaring voor het verlaagde risico op prostaatkanker. Deze producten bevatten namelijk veel antioxidanten, waarvan bekend is dat ze tegen verschillende kankersoorten kunnen beschermen. Daarnaast bevat een veganistisch voedingspatroon geen zuivel. Er zijn aanwijzingen dat een hoge consumptie van zuivel en calcium mogelijk het risico op prostaatkanker kunnen verhogen (2).

Uit onderzoek van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds in 2014 bleek dat het bewijs voor een verband tussen calcium en prostaatkanker minder sterk is dan werd vastgesteld in het onderzoeksrapport in 2007 (2). Een hoge calciuminname kan het risico op prostaatkanker verhogen, maar het bewijs tot nu toe laat het nog niet toe om het verband te bevestigen. Lees meer over de invloed van zuivel op het risico op kanker.

Aanbevelingen voor een lager risico op prostaatkanker

Uit onderzoek van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds blijkt dat we door het behouden van een gezond gewicht het risico op gevorderde prostaatkanker kunnen verlagen (2). Voor kankerpreventie in het algemeen is het belangrijk om, naast voldoende te bewegen en een gezond te gewicht behouden, gezond en gevarieerd te eten met veel volkorenproducten, groente, fruit en peulvruchten (3).

Dr. Panagiota Mitrou, hoofd van de afdeling Onderzoeksfinanciering en Wetenschapsactiviteiten van WCRF International: “Het onderzoek van de Loma Linda University levert een belangrijke bijdrage aan onze kennis over het verband tussen verschillende voedingspatronen en prostaatkanker. Hoewel de resultaten veelbelovend zijn, is het nog te vroeg om aanbevelingen te kunnen doen met betrekking tot een veganistisch voedingspatroon en prostaatkanker. De resultaten van dit onderzoek vormen een belangrijk uitgangspunt voor toekomstige studies.”

Meer informatie over het onderzoek

Wetenschappers van de Loma Linda University in Californië onderzochten 26.000 mannen. Tijdens de follow-up tijd van gemiddeld 8 jaar zijn bijna 1.100 gevallen van prostaatkanker ontdekt, waarvan 237 mannen met gevorderde prostaatkanker. De deelnemende mannen hebben aan het begin van het onderzoek een voedselfrequentievragenlijst ingevuld en zijn aan de hand daarvan ingedeeld in een van de voedingspatroon-categorieën:

  • Veganistisch: een eetpatroon zonder vlees, gevogelte, vis, zuivel of eieren.
  • Lacto-ovo-vegetarisch: een eetpatroon zonder vlees, gevogelte en vis, maar met ei en zuivel.
  • Pescotarisch: een eetpatroon zonder vlees en gevogelte, maar wel met vis, zuivel en ei.
  • Semi-vegetarisch: een eetpatroon met minder dan 1 keer per week vlees, gevogelte of vis, en met zuivel en ei.
  • Niet-vegetarisch patroon: een eetpatroon met vlees, vis, zuivel en eieren.

Het onderzoek ‘Are strict vegetarians protected against prostate cancer?’ is gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition en is gefinancierd door World Cancer Research Fund UK.

Bronnen

  1. Tantamango-Bartley Y., et al. (2016). Are strict vegetarians protected against prostate cancer? American Journal of Clinical Nutrition.
  2. World Cancer Research Fund International/American Institute for Cancer Research. Continuous Update Project Report: Diet, Nutrition, Physical Activity and Prostate Cancer. 2014
  3. World Cancer Research Fund / American Institute for Cancer Research. Food, Nutrition, Physical Activity and the Prevention of Cancer: a Global Perspective. Washington DC: AICR, 2007.