Studenten Wageningen University leren over voeding en kanker

Tijdens de tweede editie van de cursus Voeding en Kanker afgelopen september konden studenten aan de Wageningen University meer leren over welke voedings- en leefstijlfactoren een rol spelen bij kanker.

Prof. dr. ir. Ellen Kampman, hoogleraar Voeding en Ziekte stelde het lesprogramma van de cursus samen en zij nodigde het Wereld Kanker Onderzoek Fonds wederom uit om een gastcollege te geven aan de studenten.

De nieuwste wetenschappelijke inzichten

Professor Kampman is als hoogleraar Voeding en Ziekte verbonden aan de Wageningen University. Zij onderzoekt onder andere de rol van voeding ter preventie en overleving van kanker. Samen met haar team heeft ze de cursus Voeding en Kanker ontwikkeld voor studenten van de masteropleiding Voeding en Gezondheid. De 6 weken durende cursus is vorig jaar september voor het eerst aangeboden en na groot succes dit jaar herhaald.

In de cursus kwamen de nieuwste wetenschappelijke inzichten aan bod wat betreft de rol van voeding, leefstijl en de preventie en overleving van kanker. Professor Kampman: “Studenten leerden over het ontstaan van de ziekte en de grootste voedingsgerelateerde risicofactoren voor kanker. Zo werd van de studenten verwacht dat ze aan het eind van de cursus de aanbevelingen ter preventie en overleving van kanker kennen. Tevens hebben we de studenten geleerd hoe ze consensus kunnen bereiken als het gaat om aanbevelingen voor de praktijk en hoe ze een aanbeveling kunnen formuleren.”

Gastcollege door het Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Als onderdeel van de cursus stond een college op het programma met als onderwerp communicatie over kankerpreventie. Dit gastcollege werd gegeven door Germund Daal, hoofd Communicatie & Gezondheidsvoorlichting van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds. Germund: “Communicatie over kankerpreventie is van groot belang. Kennis uit wetenschappelijk onderzoek moet vertaald worden naar begrijpelijke adviezen zodat we het kunnen delen met het algemeen publiek. Wanneer we hierover niet communiceren, zijn de bevindingen uit onderzoek gemiste kansen.”

Tijdens het college besprak Germund Daal onder andere welke uitdagingen het Wereld Kanker Onderzoek Fonds tegenkomt in de communicatie en voorlichting over kankerpreventie. Bijvoorbeeld bij het overbrengen van een zogenaamde ‘negatieve’ boodschap die mensen liever niet willen horen, zoals “drink geen alcohol” en “eet liever geen bewerkt vlees”. Of wanneer de voedingsmiddelenindustrie met slimme marketingstrategieën ongezonde voeding promoot.

Hoe ontwikkel je een aanbeveling en hoe communiceer je die?

Tijdens de cursus hebben de studenten in multidisciplinaire werkgroepen gewerkt aan de opdracht om zelf een aanbeveling ter preventie van kanker op te stellen op basis van wetenschappelijke literatuur. Hier moesten ze met hun werkgroep een wetenschappelijk rapport over schrijven en vervolgens een persbericht opstellen. Het resultaat hebben ze gepresenteerd in de vorm van een wetenschappelijke poster en een pitch (een korte, maar krachtige presentatie).

Dat het onderwerp voeding en kanker populair is, blijkt wel uit het aantal studenten dat zich dit jaar voor de cursus heeft aangemeld. Vorig jaar waren dit er ongeveer 35 en dit jaar hebben 125 studenten zich aangemeld. Germund: “De cursus heeft de studenten meer kennis en inzichten gegeven over wat voeding en leefstijl voor invloed hebben op het kankerrisico. Deze studenten zijn de wetenschappers, artsen, diëtisten, beleidsmakers etc. van de toekomst en daarom vinden wij het belangrijk om hen goed te informeren. Samen kunnen we werken aan een toekomst met minder kanker.”