Ons advies voor een gezond leven na kanker

Er leven in Nederland ruim 600.000 mensen bij wie ooit kanker is vastgesteld. Een deel van deze personen is genezen en bij een deel is de ziekte nog aanwezig.

Veel van deze mensen vragen zich af wat ze kunnen doen om hun risico op het opnieuw krijgen van kanker te verlagen of hoe ze hun overlevingskansen kunnen vergroten. Op basis van het op dit moment beschikbare wetenschappelijke bewijs weten we dat het opvolgen van onze aanbevelingen ter preventie van kanker het beste advies is.

Onderzoek naar het verband tussen voeding en leefstijl en de terugkeer en overleving van kanker is relatief nieuw en tevens complex. De moeilijkheid zit in het feit dat er rekening gehouden moet worden met veel verschillende factoren, zoals de soort tumor, het stadium van de ziekte bij de diagnose en de soort therapie. Er zijn alleen al 100 verschillende soorten kanker. Toch is het niet onmogelijk om hier onderzoek naar te doen en het Wereld Kanker Onderzoek Fonds stimuleert dit dan ook.

Advies aan voormalig kankerpatiënten

Het beste advies dat we tot nu toe kunnen geven aan voormalige kankerpatiënten is onze aanbevelingen ter preventie van kanker op te volgen indien mogelijk. Dit verlaagt het risico op het opnieuw krijgen van kanker en tevens de kans op andere aandoeningen als hart- en vaatziekten, diabetes en obesitas.

Mensen die nog worden behandeld voor kanker kunnen het beste advies vragen aan een daartoe opgeleide zorgprofessional zoals de behandelend arts of een gespecialiseerd diëtist. Dit geldt ook voor mensen die van kanker zijn hersteld, maar als gevolg van de behandeling moeite hebben om bepaalde voeding te eten of te verteren, erg zijn afgevallen of om bepaalde redenen een aangepast voedingspatroon moeten volgen. Op de website voedingenkankerinfo.nl geven experts antwoord op vragen rondom de voeding bij kanker.

Overleving van borstkanker

Gezonde keuzes in voeding en leefstijl kunnen de kans op het overleven van borstkanker vergroten. Dit hebben wij geconcludeerd in een onderzoeksrapport naar de overleving van borstkanker (1). Het rapport is een analyse van onderzoek uitgevoerd bij vrouwen met borstkanker, inclusief vrouwen die van de ziekte zijn hersteld. Uit het rapport blijkt dat de volgende leefstijlfactoren de kans op overleven bij deze vrouwen vergrootte:

  • Het hebben van een gezond gewicht, zowel voor als na de diagnose
  • Meer bewegen, zowel voor als na de diagnose
  • Het eten van vezelrijke voeding, zowel voor als na de diagnose
  • Het eten van sojaproducten, na de diagnose
  • Een lagere inname van verzadigd vet, voor de diagnose

Deze uitkomsten kunnen we nog niet zien als aanbevelingen, maar wel als een belangrijke leidraad voor toekomstig onderzoek. Factoren zoals het soort tumor en het type behandeling kunnen ook een rol hebben gespeeld en de uitkomsten hebben beïnvloed.

Met de publicatie van dit onderzoeksrapport hebben wij een belangrijke mijlpaal bereikt. De onderzoeksmethoden die voor het rapport zijn gebruikt, kunnen we namelijk nu ook toepassen bij onderzoek naar de overleving van andere kankersoorten. We zouden hierdoor in de toekomst specifieke aanbevelingen voor voeding en leefstijl kunnen opstellen voor (voormalige) kankerpatiënten.

Meer informatie?

Bronnen:

  1. World Cancer Research Fund International/American Institute for Cancer Research, Continuous Update Project Report: Diet, Nutrition, Physical Activity, and Breast Cancer Survivors 2014
  2. World Cancer Research Fund/American Institute for Cancer Research. Food, Nutrition, Physical Activity and the Prevention of Cancer: a Global Perspective. Washington DC: AICR, 2007
  3. World Cancer Research Fund International/American Institute for Cancer Research. Continuous Update Project