Wij gebruiken cookies om de gebruikerservaring en functionaliteit op onze website voor je te verbeteren. Door verder te gaan ga je akkoord met het plaatsen van cookies. Ja, ik accepteer cookies Lees meer over cookies
Het bewijs dat voedingsvezels het risico op darmkanker verlagen is overtuigend. Ons advies is om per dag minimaal 32 gram voedingsvezels binnen te krijgen. Help je cliënten om meer vezels te eten!
De precieze rol van voedingsvezels bij darmkanker is nog niet helemaal bekend, maar wetenschappers hebben de volgende verklaringen (4,5):
Voedingsvezel is een verzamelnaam voor een aantal stoffen die zich bevinden in de celwand van planten. Voedingsvezels bereiken onverteerd de dikke darm. De voedingsvezels stimuleren de beweging van de dikke darm en zorgen voor een goede stoelgang. Er zijn verschillende soorten voedingsvezels. Op basis van hun eigenschappen kunnen vezels in twee groepen ingedeeld worden: fermenteerbare en niet-fermenteerbare voedingsvezels (1, 2). Beide soorten voedingsvezels zijn belangrijk voor een gezonde darmwerking.
Plantaardige voedingsmiddelen bevatten vaak een combinatie van fermenteerbare en niet-fermenteerbare voedingsvezels, maar de verhouding kan per voedingsmiddel verschillen. Bij vezelrijke voeding is het belangrijk om veel te drinken. Vezels hebben vocht nodig om op te zwellen zodat er een vaste, maar toch soepele ontlasting ontstaat.
Ondanks dat veel onderzoekers het verband tussen voedingsvezels en het risico op kanker bestuderen, is het verband tussen specifiek volkorenproducten en het risico op kanker nog niet vaak onderzocht. Mogelijk omdat informatie over de inname van volkorenproducten schaars is in populatiestudies. Het Wereld Kanker Onderzoek Fonds heeft daarom in 2011 een beurs toegekend aan onderzoekers van de Danish Cancer Society om een antwoord te vinden op de vraag of volkoren graanproducten beschermen tegen dikkedarmkanker.
Het onderzoek is inmiddels afgerond en uit de resultaten is gebleken dat er een verband is tussen de inname van volkoren graanproducten en een lager risico op distale darmkanker (het linkerdeel van de dikke darm). Er werd geen verband gevonden met kanker in andere delen van de dikke darm. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat het weefsel in het distale deel van de dikke darm anders is dan in andere delen van de dikke darm en volkorengranen daardoor een ander effect hebben (3).
Het Deense onderzoeksteam, onder leiding van dr. Anne Tjønneland, gebruikten in dit onderzoek een biomarker (alkylresorcinol) in bestaande bloedmonsters om de inname van volkorenproducten te bepalen. Ze maakten gebruik van gegevens van 500.000 mensen uit heel Europa uit de EPIC studie. Uit deze onderzoekspopulatie kregen 1.550 mensen darmkanker. Het team heeft gekeken naar de concentratie van alkylresorcinol in het bloed van deze groep mensen en vergeleken de uitkomsten met het bloed van een controlegroep: mensen die geen darmkanker hadden gekregen.
We zouden iedere dag minimaal 32 gram aan voedingsvezels binnen moeten krijgen voor de preventie van darmkanker (4,5). In Nederland krijgen we gemiddeld slechts tussen de 15 en 23 gram voedingsvezels per dag binnen (6). Download hier het informatieblad over voedingsvezels en producten waar veel voedingsvezels in zitten. Bekijk samen met je cliënten welke producten ze kunnen kiezen om meer voedingsvezels binnen te krijgen.
Laat je cliënten ontdekken of ze voldoende voedingsvezels binnenkrijgen op www.vezeltest.info van de Maag Lever Darm Stichting.