Aanbeveling spotlight - Geef je baby borstvoeding

Geef je baby, indien mogelijk, de eerste 6 maanden uitsluitend borstvoeding. Geef daarna aanvullende voeding.

Het geven van borstvoeding verlaagt het risico op borstkanker bij de moeder. Onderzoek toont ook aan dat borstgevoede baby’s op latere leeftijd minder vaak te zwaar zijn dan baby’s die geen borstvoeding hebben gekregen (1, 2). Overgewicht verhoogt het risico op verschillende soorten kanker.

Het advies over borstvoeding

Het advies van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds sluit aan bij de richtlijn van de Wereldgezondheidsorganisatie en UNICEF om baby’s de eerste 6 maanden uitsluitend borstvoeding te geven. Daarna kan borstvoeding gecombineerd worden met aanvullende voeding.

Volgens de Jeugdgezondheidszorg en het Voedingscentrum kunnen ouders vanaf 4 maanden beginnen met eerste kleine hapjes (oefenhapjes). Deze hapjes komen nog niet in de plaats van borstvoeding.

Mechanismen – hoe verlaagt het geven van borstvoeding het risico op borstkanker?

  • Het geven van borstvoeding verlaagt het gehalte van bepaalde hormonen in het lichaam, zoals oestrogeen, die in verband staan met borstkanker.
  • Na het voeden voert het lichaam de cellen in de borst af waarvan het DNA mogelijk beschadigd is.
  • Het geven van borstvoeding helpt de extra zwangerschapskilo’s sneller kwijt te raken. Overgewicht is een belangrijke risicofactor voor borstkanker.

De voordelen van borstvoeding

Moedermelk bevat alle voedingsstoffen die een baby nodig heeft in de eerste 6 maanden om goed te groeien. Andere voordelen van moedermelk:

  • Het zorgt voor een goede stofwisseling van de baby. Hierdoor hebben kinderen die borstvoeding hebben gekregen minder kans op overgewicht op latere leeftijd.
  • Het helpt baby’s beschermen tegen infecties en allergieën.
  • Het is altijd klaar en op de juiste temperatuur.

Borstvoeding in Nederland

Het percentage moeders dat start met borstvoeding ligt rond de 80 procent. Na 6 maanden geeft 39 procent van de moeders hun baby nog uitsluitend borstvoeding. Dit aantal was in 2010 nog maar 18 procent. Hoogopgeleide moeders starten vaker met borstvoeding (90 procent) dan laagopgeleide moeders (69 procent) en deze trend zet zich voort tot een leeftijd van 6 maanden (3).

Lees meer over de gezondheidsvoordelen van borstvoeding voor moeder en kind in de factsheet Borstvoeding van het Voedingscentrum.

Bronnen

  1. World Cancer Research Fund/American Institute for Cancer Research. Food, Nutrition, Physical Activity and the Prevention of Cancer: a Global Perspective. Washington DC: AICR, 2007.
  2. World Cancer Research Fund International/American Institute for Cancer Research. Continuous Update Project: Diet, Nutrition, Physical Activity and Breast Cancer. 2010
  3. Peeters, D., et al. (2015). Peiling melkvoeding van zuigelingen 2015. TNO