Aanbeveling spotlight - Alcohol

Drink geen alcohol ter preventie van kanker

Het drinken van alcohol verhoogt het risico op kanker. Er is geen veilige hoeveelheid alcohol waarbij het risico op kanker niet wordt verhoogd. Er is overtuigend bewijs dat aantoont dat alcohol het risico verhoogt op:

 • Mond- en keelkanker
 • Strottenhoofdkanker
 • Darmkanker
 • Slokdarmkanker
 • Leverkanker
 • Borstkanker

Ons advies over alcoholconsumptie

Ons advies is om ter preventie van kanker geen alcohol te drinken. Indien men toch wil drinken, dan adviseren wij vrouwen om per dag niet meer dan 1 glas te drinken en mannen niet meer dan 2 glazen per dag.

Mechanismen – hoe alcohol het risico op kanker kan verhogen

Alcohol (ethanol) is door het International Agency for Research and Cancer (IARC) geclassificeerd als kankerverwekkende stof. Het is in dezelfde groep ingedeeld als asbest, uv-straling en tabak. Hoe alcohol precies kanker kan veroorzaken is nog onderwerp van onderzoek. Een aantal mogelijke verklaringen zijn:

 • Alcohol wordt in ons lichaam omgezet tot aceetaldehyde, een zeer toxische en kankerverwekkende stof. Aceetaldehyde verbindt zich met het DNA en kan daardoor sneller tot DNA-schade leiden.
 • Alcohol werkt als een soort ‘oplosmiddel’ voor kankerverwekkende stoffen. Hierdoor worden deze stoffen makkelijker door ons lichaam opgenomen en kan het ons DNA beschadigen. Dit is een verklaring waarom alcoholconsumptie extra schadelijk is in combinatie met roken. Dit leidt namelijk tot een groter risico op mond- en keelkanker, slokdarmkanker en strottenhoofdkanker.
 • Alcohol verhoogt de aanmaak van bepaalde hormonen als oestrogeen. Een hoog gehalte van oestrogeen wordt in verband gebracht met een hoger risico op borstkanker.
 • Alcohol verhoogt de kans op leverkanker, doordat alcohol levercirrose kan veroorzaken.
 • Alcohol bevat veel calorieën waardoor het sneller tot overgewicht kan leiden.

Alcohol en hart- en vaatziekten

Kan een matige consumptie van alcohol beschermen tegen hart- en vaatziekten? Er zijn inderdaad onderzoeken die aantonen dat matig alcoholgebruik een beschermend effect kan hebben op het hart. Dit geldt echter alleen voor mensen met al een verhoogd risico op hart- en vaatziekten zoals mannen boven de 40 jaar en vrouwen na de menopauze. Deze groep mensen kan het risico op hart- en vaatziekten beter verlagen door gezond te eten en te leven.

Bronnen:

 1. World Cancer Research Fund/ American Institute for Cancer Research. Food, Nutrition and Physical Activity and the Prevention of Cancer: a Global Perspective. Washington DC: AICR, 2007.
 2. World Cancer Research Fund International. Continuous Update Project.
 3. Factsheet Alcohol en Kanker, Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid (STAP), mei 2015.