Word je dik door brood te eten?

Er zijn veel onduidelijkheden over wat nou echt waar is. Wekelijks ontrafelen wij een feit of fabel op basis van betrouwbare informatie.

Je hebt vast wel eens van iemand gehoord dat je dik wordt als je brood eet. Maar is brood echt de boosdoener of ligt hier een addertje onder het gras?

Alle voedingsmiddelen, ook brood, leveren kilocalorieën. Indien je over een langere periode meer kilocalorieën binnenkrijgt dan je verbrandt, kom je aan in gewicht. Echter geldt dit voor alle voedingsmiddelen en niet specifiek alleen voor brood. Het maakt voor jouw lichaam niet uit of de energie uit koolhydraten (bijvoorbeeld in brood), vet (bijvoorbeeld in boter) of eiwit (bijvoorbeeld in yoghurt) komt. 

Welke broodsoort kun je nu het beste kiezen? Volkorenbrood is de beste keuze. Dit brood wordt gemaakt van volkorenmeel en bevat daardoor veel voedingsvezels, vitaminen en mineralen. De voedingsvezels houden jouw spijsverteringsstelsel gezond en kunnen de kans op darmkanker verkleinen. 

Mocht je willen afvallen dan raden wij het af om helemaal geen brood meer te eten. Afvallen kan op veel manieren maar veel daarvan zijn lang niet effectief en vol te houden voor een langere periode. Kies liever voor een verantwoord voedingspatroon. Benieuwd wat bijdraagt aan overgewicht en obesitas? Lees hier onze adviezen om op een gezond gewicht te blijven. 

Brood is een dikmaker​: FABEL


Benieuwd naar andere feiten en fabels en ons team van experts? Kijk dan hier