Vergroot ham de kans op darmkanker? - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Vergroot ham de kans op darmkanker?

Ham is bewerkt vlees, maar wat houdt bewerkt vlees precies in? En vergroot bewerkt vlees de kans op darmkanker? Wij vertellen je meer!

broodje met ham

Bewerkt vlees

Ham is bewerkt vlees. Dit soort vlees kan de kans op darmkanker vergroten. Alle vleesproducten die gerookt, gezouten, gedroogd of anderszins geconserveerd zijn, vallen onder bewerkt vlees.

Voorbeelden van bewerkt vlees zijn: ham, bacon, salami en bepaalde soorten worst als knak- en rookworst.

Nitriet

Vaak bevat bewerkt vlees het conserveringsmiddel nitriet. Ons lichaam kan dit omzetten in stoffen die kankerverwekkend zijn. Daarnaast bevat bewerkt rood vlees, zoals salami, knakworst en bacon, de ijzerrijke stof heem. Ook heem kan de kans op darmkanker vergroten.

Advies

Wij raden bewerkt vlees, zoals ham, af. Kies in plaatst daarvan voor kaas, 100% pindakaas of een eitje.

Lees meer over onze aanbeveling Eet minder vlees.

Stelling: ham vergroot de kans op darmkanker