Val je af door ijskoud water te drinken?

Er zijn veel onduidelijkheden over wat nou echt gezond is. Wekelijks ontrafelen wij een feit of fabel op basis van betrouwbare informatie.

Je hebt het misschien wel eens gehoord: door ijskoud water te drinken val je af. Door ijskoud water te drinken zou je namelijk meer calorieën verbranden dan wanneer je water op kamertemperatuur drinkt. Het klinkt ook best logisch, want je lichaam moet harder werken om het ijskoude water op lichaamstemperatuur te krijgen. Maar is dit ook echt zo?

Het klopt inderdaad dat je lichaam aan het werk moet om ijskoud water te verwarmen naar lichaamstemperatuur, maar de hoeveelheid calorieën die je hiermee verbrandt is minimaal. Per glas ijskoud water gaat het slechts om 4 tot 7 calorieën. Hier zul je (helaas) dus niet van gaan afvallen.  

De voordelen van water drinken

Toch is het drinken van water heel goed voor je! Het voorziet je lichaam namelijk van vocht en doordat het geen calorieën bevat, is het ook nog eens een gezonde dorstlesser. Afgewisseld met thee en koffie zonder suiker (en melk) kom je met een aantal glazen gemakkelijk aan de geadviseerde 1,5-2 liter vocht per dag. 

En als je calorierijke drankjes met toegevoegde suikers vervangt door water kan het ook zeker helpen om af te vallen. Maar hiervoor hoef je niet per se voor ijskoud water te kiezen. Wel lekker verfrissend natuurlijk!

Meer over gezond drinken lees je hier.

Door ijskoud water te drinken val je af: FABEL

Bron:
- Brown CM, et al. Water-induced thermogenesis reconsidered: the effects of osmolality and water temperature on energy expenditure after drinking. J Clin Endocrinol Metab. 2006 Sep;91(9):3598‐3602. doi: 10.1210/jc.2006-0407


Benieuwd naar andere feiten en fabels en ons team van experts? Kijk dan hier