Te veel zout binnenkrijgen vergroot de kans op maagkanker

Er zijn veel onduidelijkheden over wat nou echt waar is. Wekelijks ontrafelen wij een feit of fabel op basis van betrouwbare informatie.

Te veel zout binnenkrijgen kan de kans op maagkanker vergroten, waarschijnlijk doordat te veel zout de maagwand kan beschadigen. Daarnaast kan te veel zout ook leiden tot een hoge bloeddruk.

Maximaal mogen we per dag 6 gram zout binnenkrijgen, maar we hebben slechts 1 gram zout per dag nodig. De meeste mensen eten echter veel meer dan 6 gram zout per dag.

Zout zit vooral in bewerkte producten zoals in chips, soepen, sauzen, kant-en-klare maaltijden, maar ook in brood en koekjes. De meeste voedingsetiketten vermelden de hoeveelheid natrium in plaats van de hoeveelheid zout. Als je wilt weten hoeveel zout er in een product zit, vermenigvuldig dan de hoeveelheid natrium met 2,5. Producten met een zeer laag zoutgehalte bevatten minder dan 0,3 gram zout per 100 gram.

Te veel zout binnenkrijgen vergroot de kans op maagkanker: FEIT


Benieuwd naar andere feiten en fabels en ons team van experts? Kijk dan hier