Ham vergroot de kans op darmkanker

Er zijn veel onduidelijkheden over wat nou echt waar is. Wekelijks ontrafelen wij een feit of fabel op basis van betrouwbare informatie.

Ham is bewerkt vlees. Dit soort vlees kan de kans op darmkanker vergroten. Alle vleesproducten die gerookt, gezouten, gedroogd of anderszins geconserveerd zijn, vallen onder bewerkt vlees.

Vaak bevat bewerkt vlees het conserveringsmiddel nitriet. Ons lichaam kan deze stof omzetten in kankerverwekkende bestanddelen. Daarnaast bevat bewerkt rood vlees, zoals salami, knakworst en bacon, de ijzerrijke stof heem. Ook deze stof kan de kans op kanker vergroten.

Wij raden bewerkt vlees, zoals ham, af. Kies in plaatst daarvoor voor kipfilet, kaas, vis of een eitje. 

Lees meer over onze aanbeveling Eet minder vlees.

Ham vergroot de kans op darmkanker: FEIT


Benieuwd naar andere feiten en fabels en ons team van experts? Kijk dan hier

Lees hier onze praktische tips hoe je gezond kunt lunchen!