Bevatten light-producten altijd veel minder calorieën?

Er zijn veel onduidelijkheden over wat nou echt waar is. Wekelijks ontrafelen wij een feit of fabel op basis van betrouwbare informatie.

Light-producten zijn niet meer weg te denken uit de supermarkt. Van light-frisdranken tot kookzuivels die light zijn. Maar wat is nou precies een light-product en bevatten deze producten altijd veel minder calorieën? Wij vertellen je meer hierover.

Wat betekent 'light'?

De term ‘light’ is een beschermde voedingsclaim. Dit houdt in dat de claim niet zomaar op een verpakking mag komen te staan. Er mag alleen ‘light’ op een verpakking staan als er in een product óf minimaal 30% minder calorieën óf 30% minder vet óf 30% minder suiker zit dan in een soortgelijk product.

In bijvoorbeeld light-chips zit 30% minder vet dan in de normale variant, maar dit betekent niet dat er ook 30% minder calorieën inzitten. Zo bevat light-chips slechts 10% minder calorieën dan normale chips. Dat is misschien een stuk minder dan je had gedacht. Light-chips mag dan wel minder vet bevatten, toch wordt er aan het product meer koolhydraten en eiwitten toegevoegd en die leveren ook calorieën.

Betere keuze

Sommige light-producten kunnen wel een goed alternatief zijn voor een gewoon product. Denk hierbij aan een zuivelproduct die 30% minder vet bevat én waaraan geen suikers zijn toegevoegd. Ook bevat cola light een flink stuk minder calorieën dan de normale cola, doordat de suikers worden vervangen door zoetstoffen.

Check het etiket

Light betekent dus niet altijd veel minder calorieën en daardoor blijft het oppassen met deze producten. Ook bestaat de kans dat je van light-producten meer gaat eten of drinken, met als gevolg dat je uiteindelijk weer evenveel calorieën binnenkrijgt. Controleer daarom altijd goed het etiket!

Wellicht ook interessant om te lezen: onze aanbeveling over fastfood

Light-producten bevatten altijd veel minder calorieën: FABEL 

Bron:
Voedingscentrum


Benieuwd naar andere feiten en fabels en ons team van experts? Kijk dan hier