Als je een gezond gewicht hebt, is het dan niet erg als je minder beweegt?

Er zijn veel onduidelijkheden over wat nou echt waar is. Wekelijks ontrafelen wij een feit of fabel op basis van betrouwbare informatie.

Elke dag bewegen is goed voor je. Het verbetert jouw gezondheid, verkleint de kans op kanker en helpt jouw gewicht op een gezond niveau te houden.

Hoe kan lichaamsbeweging de kans op kanker verkleinen? Hier zijn verschillende verklaringen voor. Lichaamsbeweging houdt onder andere de hormoonspiegel in balans. Dat is belangrijk, want hoge concentraties van bepaalde hormonen, zoals oestrogeen, kunnen de kans op kanker (onder andere borstkanker) vergroten.

Regelmatige lichaamsbeweging, zoals wandelen, helpt je op een gezond gewicht te blijven. Door te bewegen verbrand je namelijk kilocalorieën. Overgewicht vergroot maar liefst de kans op 12 kankersoorten, indirect beschermt lichaamsbeweging dus tegen deze kankersoorten. 

Het is daarom voor iedereen – dun en dik, jong en oud – belangrijk om voldoende te bewegen. Wij raden volwassenen aan om elke dag minimaal 30 minuten te bewegen. Daaronder verstaan we niet alleen sporten, maar iedere vorm van beweging. Je kunt dit makkelijk verdelen over de dag. Met fietsen naar je werk of naar het station en in de middag nog een rondje wandelen met je collega’s, kom je vaak al een heel eind. 

Als je een gezond gewicht hebt, is het niet erg als je minder beweegt: FABEL


Benieuwd naar andere feiten en fabels en ons team van experts? Kijk dan hier