Mannen versus vrouwen: wie leeft gezonder?

Wij vergeleken de leefstijl van mannen en vrouwen met elkaar op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Voldoen de mannen of tóch de vrouwen vaker aan onze aanbevelingen om de kans op kanker te verkleinen?

Er zijn geen garanties tegen kanker, maar door gezond te eten en leven kunnen we wel de kans op kanker verkleinen. Scoor jij beter dan de gemiddelde Nederlander of is er ruimte voor verbetering?
 

Een gezond gewicht

Een gezond gewicht is een kwestie van een goede balans tussen de energie die je binnenkrijgt door te eten en drinken, en de energie die je verbruikt door te bewegen en sporten. Dit wordt ook wel de energiebalans genoemd. Overgewicht vergroot de kans op maar liefst 12 kankersoorten. Daarom is een van de belangrijkste stappen om de kans op kanker te verkleinen om een gezond gewicht te hebben en te behouden.

In 2019 had iets meer dan de helft (53%) van de Nederlandse bevolking (4 jaar en ouder) een gezond gewicht. Vrouwen (57%) hadden hierbij vaker een gezond gewicht dan mannen (50%). Maar liefst 44% van de Nederlanders had in 2019 overgewicht. Dat is erg veel! Hierbij hadden mannen (48%) vaker overgewicht dan vrouwen (40%).

Als je meer calorieën via je voeding binnenkrijgt dan je verbrandt, heeft dat als gevolg dat je aankomt in gewicht. Verbrand je meer calorieën dan je binnenkrijgt, dan val je juist af. Het is dus belangrijk om zowel gezond te eten en niet te veel calorieën binnen te krijgen, als voldoende te bewegen.

Lees meer over het belang van een gezond gewicht in onze aanbeveling Houd je gewicht gezond.

Voldoende bewegen

Bewegen helpt je om gezond te blijven. Het zorgt voor een gezond gewicht en verkleint de kans op kanker. Maak daarom bewegen onderdeel van jouw dagelijkse activiteiten. Kom vaker in beweging en zit minder!

De Gezondheidsraad heeft de volgende beweegrichtlijnen opgesteld:
- Doe minstens 150 minuten per week aan matig intensieve inspanning, verspreid over verschillende dagen. Langer, vaker en/of intensiever bewegen heeft extra gezondheidsvoordelen.
- Doe minstens twee keer per week spier- en botversterkende activiteiten, bijvoorbeeld tennissen en hardlopen.

In totaal voldeed 49% van de Nederlandse bevolking (4 jaar en ouder) aan de beweegrichtlijnen. Hierbij bewegen mannen (51%) meer dan vrouwen (47%).

Onze tips:

  • Neem de trap in plaats van de lift.
  • Probeer zo min mogelijk de auto te pakken. Neem liever de fiets of ga wandelen.
  • Plan wekelijks in wanneer je gaat sporten/bewegen. Zo is de kans groter dat je voldoende beweegt.

Meer weten over het belang van bewegen en de preventie van kanker? Dat lees je hier!

Gezond eten

Wat je iedere dag eet, heeft ook invloed op de kans op kanker. Door vooral te kiezen voor plantaardige producten als volkorenproducten, groente, fruit en peulvruchten krijg je veel vezels en gezonde voedingsstoffen binnen. Bovendien bevatten deze producten weinig calorieën, waardoor je gemakkelijker op een gezond gewicht blijft.

Het advies is om dagelijks minimaal 2 stuks fruit en 250 gram groente te eten. Iets minder dan een derde (31%) van de Nederlanders (1 jaar en ouder) at 7 dagen per week voldoende fruit. Vrouwen (34%) aten hierbij vaker 2 stuks fruit dan mannen (27%). Met de hoeveelheid groente was het slechter gesteld: slechts 22% van de bevolking at 7 dagen per week voldoende groente. Opvallend genoeg aten zowel vrouwen als mannen (22%) even vaak voldoende groente.

Onze tips:

  • Probeer in alle maaltijden groente en/of fruit te verwerken. Ontbijt bijvoorbeeld met een stuk fruit in de yoghurt, beleg een volkoren boterham met plakjes radijs en/of komkommer en maak voor het avondeten een pasta met een zelfgemaakte pastasaus op basis van lekker veel groenten.
  • Zet thuis een fruitschaal op tafel zodat het fruit goed in het zicht is en vul de schaal het liefst met minimaal 2 verschillende fruitsoorten.
  • Leg in de koelkast groente vooraan zodat je het gelijk ziet als je de koelkast opentrekt.

Meer informatie? Bekijk onze aanbeveling Eet gezond

Drink geen alcohol en rook niet

Alcohol drinken vergroot de kans op verschillende kankersoorten. Het gaat hierbij om de alcohol (ethanol) zelf die schadelijk is. Bovendien bevat alcohol veel calorieën, waardoor je in gewicht kan aankomen. Maar liefst 79% van de Nederlandse bevolking (18 jaar en ouder) dronk in 2019 alcohol. Hierbij dronken mannen (85%) vaker alcohol dan vrouwen (74%).

Roken is de grootste veroorzaker van kanker. Rook daarom niet! Het is ook nooit te laat om te stoppen met roken. Iets meer dan een vijfde (22%) van de Nederlanders rookte in 2019. Hierbij zijn er meer mannen (25%) die roken dan vrouwen (18%).

Onze tips:

  • Kies voor de alcoholvrije variant van bier, wijn en cocktails.
  • Geen fan van de alcoholvrije variant? Zorg ervoor dat je dan een andere geschikte vervanger hebt. Wat dacht je van een glas bruisend water met een schijfje limoen of een glas water met munt?
  • Wil je toch alcohol drinken? Beperk het dan tot in het weekend en drink doordeweeks geen alcohol. Ook kun je een alcoholisch drankje mengen met water (of bruiswater).

​Wil je meer weten? Bekijk dan onze aanbeveling over alcohol en roken

Conclusie

Vrouwen scoren net iets beter op onze aanbevelingen om de kans op kanker te verkleinen dan mannen. Zo hebben vrouwen vaker een gezond gewicht, eten ze meer fruit, drinken ze minder alcohol en roken ze minder vaak. De sportieve mannen winnen het dan wel weer van de vrouwen wat betreft de hoeveelheid beweging. Met welke tips ga jij aan de slag voor een gezondere leefstijl?