Sterker na de diagnose kanker

Renate kreeg in 2013 de diagnose borstkanker. Dat was een klap in haar gezicht. Maar na alle behandelingen te hebben doorstaan, is zij er alleen maar sterker uitgekomen. In beweging zijn: dát is belangrijk in haar leven. Lees haar verhaal.

Renate begint te vertellen over haar leven: 

“Mijn vriend en ik gaan zo vaak we kunnen naar de bergen. We houden van sneeuwschoenwandelingen en stevige bergtochten. Ik heb ook altijd een link met het water gehad: veel gekajakt en geroeid. Ik heb veel getraind en meegedaan aan wedstrijden. Zowel water als bergen zijn een rode draad in mijn leven.”

Toen Renate 44 jaar was, werd ze geconfronteerd met de diagnose borstkanker. 

“Tijdens de periode dat ik kanker kreeg, was ik al voor een lange periode werkzaam bij de Waddenvereniging. Ik ben er één jaar tussenuit geweest. Collega’s hebben mij onwijs gesteund in deze tijd. Ik had daarnaast gelukkig ook veel vrienden en familie waarop ik kon terugvallen.”

“Begin juli 2013 voelde ik een knobbeltje in mijn borst. Dat heb ik ooit een keer eerder gehad. Destijds had ik het laten testen en toen was er gelukkig niks aan de hand, maar in 2013 voelde ik dus opnieuw een knobbeltje. Ik heb meteen een foto laten maken en er moest ook een punctie worden genomen. Maar ik dacht: dat is gewoon om dingen uit te sluiten. Ik ging verder met mijn leven in afwachting van de uiteindelijke uitslag.”

Renate gaat verder: “Toch knaagde er wel iets en de vriendin die met mij mee was om de punctie te laten doen, ging ook mee voor de uitslag. We kregen inderdaad te horen dat het slecht nieuws was. Dat moest ik natuurlijk wel verwerken. Het is raar dat slechts één zin je hele leven op z’n kop zet.”

Renate heeft een prachtig, ingrijpend boek geschreven, genaamd ‘Onderweg’. We zijn erg benieuwd hoe dit boek tot stand is gekomen.

Renate vervolgt het gesprek: “De voorbereidingen van het boek begonnen tijdens de behandelingen, maar toen was ik eigenlijk nog niet bezig met het schrijven van een boek. Tijdens de behandelingen wilde ik blijven bewegen en buiten zijn. Omdat ik structuur nodig had, ging ik twee keer per dag een wandeling maken. Tijdens een van de wandelingen maakte ik een foto die mijn gevoel op dat moment weerspiegelde.”

“De foto’s vormden de basis van mijn blog wat ik toen ben gestart. Zo konden vrienden zien hoe het met mij ging. Ik had dus een blog vol met foto’s en heel veel verhalen. Ik had de behoefte om er meer mee te doen. Dat plan ontstond in Schotland. Schotland is mijn favoriete land; ik wandel daar veel en ben er heel graag. Daar heb ik het plan gemaakt om van die foto’s en verhalen een boek te maken.”

In december 2020 gaat Renate samen met nog drie andere roeisters, Iris, Melissa en Marieke, de oceaan overroeien.

Renate vertelt: “Ik ben heel sterk uit de behandelingen gekomen, mede omdat ik bleef sporten en bewegen. Ook lette ik heel goed op mijn voeding en praatte ik er veel over. Ik heb van alles gedaan om mijn lichaam weer sterk te krijgen. Je moet kunnen luisteren naar je lichaam en dat heb ik geleerd tijdens de chemotherapie.”

Momenteel zit Renate in een sneltrein en traint ze met haar team enorm hard: “We worden gecoacht op het gebied van roeien, onze voeding en mentale gezondheid. We worden allemaal sterker, dat merk je: ik ook.” Lachend kijkt Renate naar haar shirt: “Het wordt steeds krapper. Het is eigenlijk ongelofelijk hoe sterk mijn lijf is. Ik ben zo dankbaar dat ik dit kan doen na alles wat er gebeurd is. Ik gun dit iedereen: er is nog zoveel mogelijk.”

Dat iemand de oceaan gaat overroeien hoor je niet vaak, maar Renate heeft nog meer sportieve dromen die ze wilt waarmaken in de toekomst.

Renate vertelt: “Mijn dromen hebben allemaal te maken met sportieve uitdagingen: gletsjer oversteken, door Siberië fietsen of langs de hele westkust van Engeland lopen. Verder ben ik bezig met de uitdaging om alle hoge bergen in Schotland te beklimmen. Het is een soort nationale sport in Schotland om ze ooit een keer alle 282 te lopen. Met nu nummer 92 op mijn lijstje heb ik nog even te gaan.”

Renate is donateur van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds: “Ik vind het heel goed dat jullie de focus hebben op voeding en leefstijl in relatie tot kanker. Als je gezond leeft, kun je in ieder geval iets voorkomen. Zorg dat je in beweging blijft op allerlei manieren, zowel fysiek als mentaal. Voor mij is dat onderweg zijn en daarom heet mijn boek ook zo.”


Dit is een persoonlijk verhaal dat gaat over de eigen ervaringen en visie van de persoon die het verhaal deelt. Het verhaal kan daardoor informatie bevatten die kan afwijken van de standpunten, voorlichting en adviezen van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds.