Barth begint te vertellen: “In 2015 ben ik met pensioen gegaan. Ik heb altijd een zeer drukke en stressvolle baan gehad. Voor mijn werk moest ik vaak naar landen in Europa en Azië reizen. Ik heb altijd geprobeerd om gezond en evenwichtig te eten en voldoende te bewegen.”
“Nu ik meer tijd heb, ben ik mij gaan verdiepen in het bereiden en kopen van gezond voedsel. Ik ben begonnen met het lezen van de brochures van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds. Toch valt het niet mee om gezond en onbewerkt voedsel te kopen. De supermarkten verkopen erg veel bewerkt en voorbewerkt voedsel, met bijvoorbeeld te veel zout en vet.”
“Voor recepten geldt hetzelfde”, vervolgt Barth. “Uiteindelijk kom ik uit bij de traditionele manier van koken waarbij ik gezonde basisproducten gebruik, zoals verse groente, fruit, granen, lamsvlees, wilde vis en biologische kip. Het was een hele zoektocht. Meestal kies ik voor gezonde, traditionele Europese recepten met weinig of geen zout en suiker. Ook maak ik vaak Aziatische of Mediterrane recepten. De gerechten geef ik smaak met verse kruiden, zoals gember en basilicum.”
Barth vertelt over de effecten van het omgooien van zijn leefstijl: “Binnen een half jaar ben ik ongeveer 18 kg afgevallen, zonder dat ik echt aan het diëten was. Ik ben gestopt met het drinken van alcohol en het roken van sigaretten. Ook sport ik ongeveer 2 tot 3 keer in de week. Ik voel mij nu veel gezonder en energieker. Ik vond het een hele uitdaging om mijn leefstijl om te gooien, maar uiteindelijk is het erg meegevallen en kreeg ik er steeds meer plezier in. De resultaten zijn verbluffend en dat geeft je enorm veel voldoening.”
Barth heeft een duidelijke mening over wat er veranderd zou moeten worden, zodat het voor de consument makkelijker wordt om gezonde producten te kopen. Bart vertelt: “Ik vind dat het door de voedingsmiddelenindustrie wel erg moeilijk wordt gemaakt om gezonde producten te kopen, want de etiketten op de producten zijn vaak erg verwarrend. Ik zou graag willen dat de voedingsmiddelenindustrie zich meer gaat realiseren dat verse producten erg belangrijk zijn voor een gezonde leefstijl en dat het aanbod hiervan groter moet worden.”
“Dus geen bewerkte producten, zoals suikerrijke frisdranken, maar verse, gezonde producten. Daarnaast moeten er duidelijke keurmerken op de verpakkingen komen te staan zodat de consument veel duidelijker en sneller kan zien of een product gezond is of niet. De lijst van misleidende producten in de supermarkt is momenteel eindeloos.”
Barth wilt graag nog een tip meegeven: “Koop verse en eerlijke producten en probeer het bereiden van de maaltijd als iets leuks te zien, in plaats van een verplichte dagelijkse sleur. Op internet staan zoveel gezonde, lekkere recepten. Uiteindelijk krijg je hier alleen maar meer energie van!”
Dit is een persoonlijk verhaal dat gaat over de eigen ervaringen en visie van de persoon die het verhaal deelt. Het verhaal kan daardoor informatie bevatten die kan afwijken van de standpunten, voorlichting en adviezen van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds.