Wij gebruiken cookies om de gebruikerservaring en functionaliteit op onze website voor je te verbeteren. Door verder te gaan ga je akkoord met het plaatsen van cookies. Ja, ik accepteer cookies Lees meer over cookies
Onderzoek bij dieren toont aan dat acrylamide kanker kan veroorzaken. De vraag is of dit bij mensen ook het geval is.
Acrylamide ontstaat als bijproduct bij verhitting van met name zetmeelrijk voedsel, zoals aardappelen en graanproducten. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft de stof acrylamide in 1994 aangemerkt als mogelijk kankerverwekkend voor de mens.
De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) heeft in 2015 uitgebreid gekeken naar het verband tussen acrylamide en kanker (1). Proefdieronderzoeken laten zien dat acrylamide het DNA kan beschadigen en kanker kan veroorzaken, maar onderzoeken bij mensen zijn beperkt en niet helemaal overtuigend. Toch stelt de EFSA op basis van proefdieronderzoek dat acrylamide in voeding mogelijk het risico op kanker verhoogt bij mensen. Dit is zorgwekkend omdat acrylamide in veel voedingsmiddelen voorkomt.
n 2002 ontdekten Zweedse onderzoekers bij toeval dat bij het verhitten van zetmeelrijk voedsel zoals aardappelen en graanproducten acrylamide kan ontstaan. Acrylamide is een stof die kan ontstaan bij het grillen, roosteren, bakken, frituren of braden van zetmeelrijk voedsel boven de 120 graden. Hierbij zijn suikers en het aminozuur asparagine (een bouwsteen van eiwitten) betrokken. Acrylamide ontstaat ook bij het roosteren van koffiebonen. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zijn patat, koffie en chips de belangrijkste voedingsmiddelen die bijdragen aan de inname van acrylamide. Acrylamide is daarnaast een bestanddeel van tabaksrook. Ook wordt in bepaalde industrieën acrylamide gebruikt, bijvoorbeeld bij het reinigen van rioolwater, bij de verwerking van afval en erts en bij het waterdicht maken van dijken, tunnels en riolen.
De volgende voedingsmiddelen bevatten naar verhouding relatief veel acrylamide:
Bekijk hieronder een overzicht van de bijdrage van voedingsmiddelen (6).
Acrylamide is daarnaast een bestanddeel van tabaksrook. Ook wordt in bepaalde industrieën acrylamide gebruikt, bijvoorbeeld bij het reinigen van rioolwater, bij de verwerking van afval en erts en bij het waterdicht maken van dijken, tunnels en riolen.
Omdat er nog relatief weinig bekend is over het effect van acrylamide bij mensen, is er nog geen veilige hoeveelheid voor consumptie opgesteld. Er bestaat nog geen wetgeving op dit gebied. Wel werkt de levensmiddelenindustrie sinds 2002 aan het verlagen van het acrylamidegehalte (7, 8).
Het Voedingscentrum en de Wereldgezondheidsorganisatie adviseren een gevarieerde voeding, waarbij het niet nodig is zetmeelrijke producten uit te sluiten. Het Voedingscentrum heeft tips om het acrylamidegehalte in voeding te verlagen, je vindt hier meer informatie over op de acrylamide-informatiepagina van Het Voedingscentrum.