Ton wederom in actie tegen kanker

Een van onze trouwste actievoerders is Ton (68). Hij heeft maar liefst 23 keer de Rotterdam Marathon gelopen waarvan 18 keer voor het Wereld Kanker Onderzoek Fonds.

In al die jaren dat hij de marathon heeft gelopen, heeft hij duizenden euro’s voor onze missie opgehaald! Wij zijn hem hier heel dankbaar voor. Ton staat nu aan de vooravond van zijn 24e marathon. Wij vroegen hem naar zijn drijfveren om elk jaar de marathon te lopen.

Waarom elk jaar weer die marathon?

 “Ik heb van jongs af aan al aan sport gedaan: eerst volleybal en vanaf mijn 35e begon ik met hardlopen. Eerst de 5 km, daarna de 10 km en na een paar jaar de halve marathon. Na 9 jaar vond ik het tijd voor een nieuwe uitdaging: de hele marathon. Die rende ik in 1993 voor het eerst in 3 uur en 27 minuten. De jaren erna ging het iets sneller met de beste eindtijd van 3 uur en 12 minuten. De jaren erna kwamen er geleidelijk wat minuutjes bij. De laatste drie jaar zit ik zo tegen de 4 uur aan.

Dit jaar loop ik voor de 24e keer de Rotterdam Marathon. De sfeer in Rotterdam is prachtig, je wordt ‘gedragen’ door de toeschouwers. Dat ik de marathon ook loop voor het goede doel geeft mij extra kracht en tijdens het lopen denk ik vaak ‘doorgaan, je weet waar je het voor doet!’ Volgend jaar zal het de 25e keer zijn, een mooi getal en daar ga ik voor!”

Wat is de reden dat u zich inzet voor het Wereld Kanker Onderzoek Fonds?

 “Tijdens mijn baan als leraar ben ik in contact gekomen met kinderen die ziek waren of werden. Zo was er een leerling die helaas is overleden aan kanker. Dit heeft me toen de push gegeven om te gaan lopen voor het Wereld Kanker Onderzoek Fonds.

Ik maakte ook in mijn privé-omgeving mee wat de impact van kanker was. Zowel mijn moeder als een zwager hebben de strijd tegen kanker verloren. Ik merkte hoe heftig het was om de ziekte niet de baas te kunnen worden en wat voor impact dit heeft op de nabestaanden. Nog een reden om te lopen voor een wereld met minder kanker. En Ik heb met mezelf afgesproken dat zolang ik de marathon kan lopen, ik hem blijf lopen voor het Wereld Kanker Onderzoek Fonds.”

Hoe bereidt u zich op een marathon voor?

"Voor het lopen van een marathon is een goede voorbereiding nodig. Ik loop altijd de marathon van Rotterdam in april en begin in januari met de voorbereiding. De maanden daarvoor loop ik natuurlijk ook, maar dan twee keer in de week ongeveer 15 km. Vanaf januari breid ik de route iets uit en loop ik drie keer in de week. De laatste vier weken vind ik wel de zwaarste weken. Je moet dan een paar keer een lange route gaan lopen van 30 tot 35 km. Daar ben je dan ruim 2,5 uur mee bezig. Goede renschoenen zijn hierbij heel belangrijk!

Toen ik nog als leraar op een basisschool werkte, rende ik twee tot drie keer per week 's morgens naar school (8 km). Ik kleedde me daar om en na het lesgeven rende ik hetzelfde stuk weer terug naar huis. Zo hoefde ik ’s avonds niet meer te rennen, want dat vond ik niet prettig in het donker en met een volle maag.

Nu ik niet meer werk, ga ik het liefste 's morgens om een uur of 9 rennen. Lekker fris en rustig in de natuur. Die voorbereidingsmaanden heb ik echt wel nodig, zeker op mijn leeftijd. Het gaat nu iets stroever dan vroeger, maar het gaat ook om het uithoudingsvermogen. De eindtijd is nu minder belangrijk dan een aantal jaren geleden.”

Hoe zorgt u ervoor dat u gezond blijft?

 “We proberen thuis zo gezond mogelijk te eten. Verse groenten waar veel ijzer in zit, minstens één keer per week vis en zeer matig met de wijntjes. Tegen de tijd dat marathon er aan komt, eet ik meer koolhydraten. Spaghetti staat dan de laatste weken vaker op het menu. De avond voor de marathon eten we altijd bij onze dochter, schoonzoon en de kleinkinderen spaghetti met een speciale saus.... niet teveel uien, paprika enz.

Naast het eten probeer ik zo veel mogelijk te fietsen, een gewone fiets met versnellingen. Als ik voorheen niet naar school rende, ging ik op de fiets. En dat heb ik 40 jaar volgehouden. Zo heb ik mijn spieren soepel gehouden.”


Dit is een persoonlijk verhaal dat gaat over de eigen ervaringen en visie van de persoon die het verhaal deelt. Het verhaal kan daardoor informatie bevatten die kan afwijken van de standpunten, voorlichting en adviezen van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds.