In gesprek met Pim Nugteren

Pim Nugteren (34 jaar) kreeg in mei 2021 de diagnose teelbalkanker. Gelukkig was Pim er op tijd bij en heeft hij geen chemotherapie of bestraling hoeven ondergaan.

Ondanks dat hij in zijn leven al vroeg in aanraking is gekomen met kanker ‒ zijn moeder kreeg de diagnose borstkanker toen hij 12 jaar oud was ‒ kwam zijn eigen diagnose als een grote verrassing.

Pim is een optimistisch en positief persoon en ging er meteen vanuit dat hij beter zou worden. Hij geniet nu nog meer van het leven.

Naar je lichaam luisteren

Pim vertelt ons zijn verhaal: “Ik lag op bed en toen dacht ik: iets voelt anders, het is geen pijn, maar er was iets aan de hand met mijn lichaam. Op een gegeven moment voelde ik een bobbel, het was groter en harder en voelde anders aan. Dus toen dacht ik: dit klopt niet. Ik liep eerst tegen de gêne aan, want je weet dat een huisarts ernaar moet kijken.”

Over de gêne heen stappen

Pim stelde het bezoek aan de huisarts eerst uit en hoopte dat het een ontsteking zou zijn. De klachten bleven aanhouden en hij wist op een gegeven moment dat hij een afspraak moest maken.

De huisarts verwees hem snel naar de afdeling Urologie in het ziekenhuis en daar hoorde Pim dat hij teelbalkanker had. De dag erna werd hij geopereerd. “De arts zei dat ik geen dag later naar de huisarts had moeten gaan en geen dag later op de operatietafel had moeten liggen. De tumor was fors en had mijn hele linker teelbal als het ware opgegeten.”

Plots in een achtbaan

In een rap tempo de diagnose agressieve teelbalkanker en een operatie, met weinig tijd om dit te verwerken. Pim moest ook plotseling nadenken over zijn kinderwens. “Dat is ook wel iets wat het extra pittig maakte. Ik was heel blij dat de arts daar op dat moment wel aan dacht, want ik had daar zelf nooit bij stil gestaan. Vanaf dat moment ga je gewoon vol in de overlevingsmodus.” Pim heeft voor zijn operatie nog zaadcellen kunnen laten invriezen, voor het geval zijn behandeling gevolgen zou hebben voor zijn vruchtbaarheid. 

Kanker draag je niet alleen: de steun van naasten

Eerder dit jaar, voor zijn diagnose, kwam Pim in aanraking met de campagne ‘Kanker draag je niet alleen’ van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds. Hij vroeg aandacht hiervoor, omdat hij vanwege de ziekte van zijn moeder al goed wist hoe belangrijk het is om iemand die geraakt is door kanker, te laten weten dat je er niet alleen voor staat.

“Ik heb de strijd tegen kanker altijd een warm hart toegedragen. Ik vond de slogan zó mooi, die kwam heel erg bij mij binnen. Dat is exact hoe ik het ervaren heb met mijn moeder. Als iemand door kanker getroffen wordt, worden ook heel veel naasten getroffen. Degene die door kanker getroffen wordt, kan het ook niet zonder de mensen om hem heen.”

Na zijn operatie kreeg Pim zelf van zijn vrienden en familie veel hulp. “Gelukkig waren ze er; ik heb fantastische mensen om mij heen. Dit zijn de mensen die er echt toe doen voor mij”.

Durf naar de dokter te gaan

“Als er iets is wat ik mee zou willen geven aan mensen is: mocht je zo’n signaal krijgen, hoe subtiel ook en ongeacht de plek, zet je over die gêne heen. Ik hoop door mijn verhaal te delen, dat anderen toch sneller de stap naar de huisarts zetten. Dat is iets waar mannen soms moeite mee hebben.”

Vooruitkijken

Het gaat nu goed met Pim. Hij staat nóg positiever in het leven en geniet van de kleine dingen. “Het klinkt super cliché, maar het is wel echt waar. Ik geniet van de zon die schijnt en als ik mijn raam opendoe en de frisse lucht voel. Ik mediteer nu af en toe en ben ermee bezig dat ik 8 uur per dag slaap.” Pim let ook meer op zijn voeding, hij probeert dagelijks 2 stuks fruit en 250 gram groente binnen te krijgen.

“Gek genoeg had ik nooit het gevoel dat mijn lichaam me in de steek gelaten had. Ik had juist het tegenovergestelde, dat mijn lichaam mij gewaarschuwd had. Daar ben ik zo dankbaar voor.” Pim is bewuster gaan nadenken over wat hij in de toekomst wil en heeft mooie plannen. Hij overweegt om in de toekomst een acteeropleiding naast zijn werk te gaan volgen.

“Mijn passie ligt in de creatieve sector, het sluit aan bij het schrijven, presenteren, mogelijk acteren. Ik zou daar graag een duizendpoot in willen zijn.”


Dit is een persoonlijk verhaal dat gaat over de eigen ervaringen en visie van de persoon die het verhaal deelt. Het verhaal kan daardoor informatie bevatten die kan afwijken van de standpunten, voorlichting en adviezen van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds.