Heeft voeding invloed op medicijnen? - WKOF

Heeft voeding invloed op hoe medicijnen tegen kanker werken?


Logo Voedingenkankerinfo.nl


Sommige voedingsmiddelen, voedingsupplementen en kruidenpreparaten kun je beter niet met bepaalde medicijnen combineren. Zij kunnen invloed hebben op hoe medicijnen werken. Hierdoor kun je meer last krijgen van bijwerkingen, of het medicijn werkt minder goed.

Ons advies

Volg de adviezen die bij de medicijnen worden gegeven over het tijdstip van innemen, de verdeling (dosis) over de dag, de combinatie met maaltijden of juist het vermijden ervan.


Ook de manier waarop je een medicijn neemt heeft invloed op de werking ervan. Denk bijvoorbeeld aan het wel of niet eten voordat je een medicijn neemt. Het beïnvloedt hoe snel je lichaam een medicijn opneemt, de concentratie ervan in het bloed, en hoe lang het in het lichaam blijft.


Bespreek altijd met je arts en apotheker als je op eigen initiatief een kruidenpreparaat of supplementen wilt gebruiken of al gebruikt. Vraag na of je grapefruit mag nemen bij je medicatie.


Vermijd in sommige gevallen visolie, als je chemotherapie krijgt. In alle gevallen geldt: vraag bij twijfel je apotheker om advies.

Voeding en medicijnen

Sommige medicijnen moet je nuchter, juist bij de maaltijd of met een bepaald soort drinken innemen. Ook kan het zijn dat je ze juist niet mag combineren met een bepaald voedingsmiddel, zoals grapefruit. Dat staat meestal ook in de bijsluiter. Lees daarom altijd de bijsluiter of kijk op apotheek.nl.

Grapefruit en medicijnen

Grapefruit (en hieraan verwante citrusvruchten, zoals pomelo, ugli, mineola, tangelo en de zure sinaasappel)kunnen de werking van medicatie ernstig verstoren. Hierdoor kan medicatie minder goed werken, of heb je een grotere kans op het krijgen van bijwerkingen.

De apotheek laat met behulp van stickers zien of dit het geval is met teksten zoals: ‘Bij dit middel geen grapefruitsap drinken‘, ‘Pas op met grapefruitsap. Lees folder‘ en ‘Pas op met citrusvruchten. Lees folder‘. Voorbeelden van medicijnen waarvoor dit geldt zijn chemokuren, cholesterolverlagers en bloeddrukverlagers.

Alcohol en medicijnen

Alcohol kan chemotherapie minder goed laten werken. In de bijsluiter lees je of je alcoholische dranken mag drinken.

Visolie en medicijnen

Supplementen met visolie lijken de werking van Irinotecan, Carboplatin, Cisplatinum en Oxaliplatin te beïnvloeden. Het advies is daarom om een korte periode, dat wil zeggen alleen 24 uur voor tot en met 24 uur na het moment dat deze chemotherapie wordt toegediend, geen visoliesupplementen te nemen. Dit advies wordt gegeven om risico’s te voorkomen.

Voedingssupplementen, kruiden- en plantenpreparaten

Het is erg belangrijk om geen voedingssupplementen, kruiden- en plantenpreparaten of concentraten te slikken op eigen initiatief of op aanraden van anderen tijdens je behandeling. Wil je dat toch doen? Dan is het belangrijk om dit aan je arts en apotheker te melden.

Op de volgende voedingssupplementen, kruiden- of plantenpreparaten moet je letten:


Een samenwerking tussen