Moet je fruit schillen of wassen voordat je het eet?

De een neemt zo een hap uit een appel, de ander wast hem eerst en weer een ander eet hem zonder schil. Maar is het eigenlijk nodig om fruit te schillen en/of te wassen?

Fruit met of zonder schil?

Fruit zoals appels en peren hoef je niet eerst te schillen. Het kan zijn dat er op de schil nog resten van bestrijdingsmiddelen zitten, maar als dit al het geval is dan zijn deze hoeveelheden klein. 

Fruit wassen: zin of onzin? 

Door fruit te wassen kun je eventuele bestrijdingsmiddelen op de schil er meestal niet afhalen. Sommige middelen lossen niet op in water of kunnen bijvoorbeeld door de schil trekken. 

Wel verwijder je door fruit te wassen vuil, stof en mogelijke ziekteverwekkers van de schil. En ook bij een appel die er helemaal schoon uit lijkt te zijn, kan wassen geen kwaad. Je weet namelijk niet wie hem daarvoor allemaal in zijn of haar handen heeft gehad. 

Wist je dat….

  • In de schil van fruit veel goede voedingsstoffen zitten, zoals vezels en vitaminen? Als je fruit schilt verdwijnt daarmee dus een deel van deze gezonde voedingsstoffen.
  • Zelfs de schil van een kiwi eetbaar is? De bruine, harige buitenkant ziet er misschien niet erg aantrekkelijk uit, maar in een kiwischil zitten waarschijnlijk net zoveel vitaminen en vezels als in de groene binnenkant.
  • Ook op biologisch fruit bestrijdingsmiddelen kunnen zitten? Bij biologisch fruit worden andere soorten bestrijdingsmiddelen gebruikt, die beter zijn voor het milieu. Daarnaast worden vaak insecten ingezet om het fruit tijdens de teelt te beschermen tegen ziekten, plagen en onkruid.