Feiten op een rij over aardbei - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Feiten op een rij over aardbei

Close-up van een aardbei

Grote kans dat jij ook fan bent van deze heerlijke vrucht! Maar hoe kun je aardbeien eigenlijk het beste bewaren? En zijn aardbeien gezond?

Zomerkoninkje

Aardbeien vallen onder het zachte fruit, net als blauwe bessen en frambozen. In de zomer is de aardbei op z’n best en volop verkrijgbaar van eigen bodem. Vandaar ook de bijnaam zomerkoninkje.

Aardbeien bewaren

In de winkel of op de markt kun je het beste rijpe, rode aardbeien kopen zonder beurse plekjes. Het beste kun je aardbeien wassen onder koud stromend water en gelijk opeten.

Wil je aardbeien bewaren? Dan kun je ze het beste gespreid van elkaar in de koelkast leggen, bijvoorbeeld op een bord met een keukenpapiertje eronder. Laat wel de kroontjes op de aardbeien zitten! In de koelkast kun je aardbeien ongeveer 1 tot 3 dagen bewaren.

Aardbeien kun je ook bewaren in de vriezer. Dan zijn ze maar liefst 8 tot 12 maanden goed. Hiervoor kun je het beste de aardbeien wassen onder stromend water, de kroontjes verwijderen en ze in een diepvrieszakje stoppen. Let er wel op dat je het zakje niet te vol stopt.

Zijn aardbeien gezond?

Ons advies is om dagelijks ten minste 2 stuks fruit te eten. Dit staat gelijk aan 200 gram fruit. Wist je dat een schaaltje aardbeien gelijk staat aan een 1 stuk fruit? Een schaaltje is namelijk ongeveer 100 gram. Handig om te weten om voldoende fruit binnen te krijgen!

Aardbeien bevatten weinig calorieën en zorgen er daardoor voor dat je gemakkelijk op gewicht blijft. Voeg dan alleen geen suiker en/of poedersuiker toe, want dan is dit grote voordeel verdwenen.

Bovendien bevatten aardbeien veel vitamine C en wat vezels. Vitamine C draagt onder andere bij aan je weerstand en vezels zorgen voor een voldaan gevoel. Bovendien verkleinen vezels de kans op darmkanker. Meer weten over de voordelen van vezels? Dat lees je hier!

Wist jij dit al?

  • Het kroontje van aardbeien kun je beter pas verwijderen nadat je de aardbeien hebt gewassen. Doe je dit niet, dan zuigt de aardbei zich vol met water en gaat een deel van de lekkere smaak verloren. Zonde toch?
  • Aardbei wordt ook wel schijnvrucht genoemd. Dit komt doordat de kleine pitjes aan de buitenkant eigenlijk de vruchtjes zijn.
  • Er bestaan verschillende soorten aardbeien, van hardere tot zachtere rassen. Wist je dat er zelfs een ananas-aardbei bestaat? Deze is licht van kleur en smaakt een beetje naar ananas!
  • In de top 10 van meest gegeten fruitsoorten in Nederland staat aardbei op nummer 7.
  • Met aardbeien kun je in de keuken alle kanten op. Bij je ontbijt in de yoghurt, verwerkt in een smoothie, als tussendoortje of door een salade voor de lunch of het avondeten. Probeer eens deze lekkere spinaziesalade met aardbeien en walnoten!