Wat zijn gluten? - Wereld Kanker Onderzoek Fonds

Wat zijn gluten?

Gluten

Sommige mensen denken dat gluten ongezond zijn. Ook zie je in steeds meer restaurants en op verpakkingen ‘glutenvrij’ staan. Maar wat zijn gluten eigenlijk en zijn ze ongezond?

Gluten zijn eiwitten die van nature in granen zitten zoals tarwe, spelt en rogge. Veel producten bevatten gluten zoals brood, crackers, pasta, pizza en koekjes.

Welke producten zijn glutenvrij?

Aardappelen, zilvervliesrijst, quinoa en boekweit zijn van nature glutenvrij. In haver zitten van nature geen gluten, maar haver wordt bijna altijd in dezelfde fabriek verwerkt als andere graanproducten met gluten. Dit wordt ook wel kruisbesmetting genoemd. Haver is daarom alleen glutenvrij wanneer er op de verpakking specifiek een glutenvrij logo (‘Crossed Grain’) staat.

Zijn gluten gezond?

Gluten worden normaal gesproken verteerd wanneer ze je eet. Wanneer je geen coeliakie of glutensensitiviteit hebt, is het dus niet nodig om gluten te vermijden.

Omdat gluten in veel voedingsmiddelen zitten zoals in verschillende graansoorten, kun je met een glutenvrij dieet te weinig van sommige gezonde voedingsstoffen binnenkrijgen. In granen zitten namelijk ook vitamines B en E en ijzer.

Coeliakie

Mensen met coeliakie kunnen niet tegen gluten; zij zijn overgevoelig voor gluten. Ongeveer 1% van de bevolking heeft hier last van. Wanneer mensen met coeliakie gluten eten, krijgen ze ontstekingen in hun darmen. Dit kan zorgen voor buikpijn, diarree, vermoeidheid, gewichtsverlies en depressie.

Coeliakie is geen allergie maar een auto-immuunziekte. Je kunt niet genezen van coeliakie. Een glutenvrij dieet is de enige manier om minder klachten te hebben of klachtenvrij te worden. Coeliakie kan op verschillende leeftijden voorkomen. Wanneer je iemand in je familie hebt met coeliakie, heb je een grotere kans om dit zelf ook te krijgen.

Glutensensitiviteit

Sommige mensen hebben geen coeliakie, maar krijgen wel klachten bij het eten van graanproducten. Dan gaat het om een glutensensitiviteit. Een arts kan nagaan of je een glutensensitiviteit hebt. Hierbij kan een glutenvrij dieet ook helpen.

Glutenvrij eten?

Tegenwoordig is een glutenvrij dieet een trend. Toch is er geen bewijs dat een glutenvrij dieet gezonder is dan een dieet met gluten voor mensen die géén coeliakie of glutensensitiviteit hebben.

Wanneer je een glutenvrij dieet wilt volgen, is het belangrijk om een diëtist te raadplegen, om te voorkomen dat je tekorten krijgt aan bepaalde voedingsstoffen.


Bron:

Voedingscentrum